Διώξεις σε επτά για δωροδοκία σε εξοπλιστικά της DAIMLER

Επτά πρόσωπα, Ελληνες κρατικοί αξιωματούχοι και Γερμανοί, υπάλληλοι της εταιρείας DAIMLER διώκονται για μίζες που φέρονται να διακινήθηκαν κατά την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά από έρευνα, άσκησαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες πληρωμές, που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER.

Η έρευνα αφορά συμβάσεις που φέρονται να υπογράφηκαν την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, των Νέων, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, μεταξύ των οποίων η χρήση εταιρικών λογαριασμών τρίτων προσώπων, προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την DAIMLER.

Επίσης οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι  η γερμανική εταιρία διατηρούσε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα off shore τραπεζικοί λογαριασμοί και παραπλανητικές τιμολογήσεις.  Ζητήθηκε δικαστική συνδρομή μέσω ΗΠΑ και αποκαλύφθηκε εσωτερική αλληλογραφία με σημαντικές πληροφορίες για πιθανές διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με εξέχοντες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στις προμήθειες.

Οι διώξεις αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας υπαλλήλου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, δωροδοκίας κατ επάγγελμα, και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το κόστος των επίμαχων συμβάσεων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αφορούν:

  • Την προμήθεια 2.000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97). Με συνολικό κόστος 96 εκ. ευρώ.
  • Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκ. ευρώ.
  • Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here