Διπλό μήνυμα Στουρνάρα για μεταρρυθμίσεις, πλεονάσματα

Μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο, χτυπά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας. Κατά τη συνάντησή του με τους θεσμούς, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ μετά την συνάντηση, πηγή πολύ κοντά στον κ. Στουρνάρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι το κλίμα στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν εξαιρετικά καλό, ενώ εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει για φέτος ύφεση 0,3% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ αλλά για τα 2017 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα τρέξει 2,5% , καθώς «τα πιο πολλά έχουν ήδη γίνει, λίγα έχουν μείνει ακόμη. Εάν φερθούμε έξυπνα και η κυβέρνηση κάνει όσα πρέπει να κάνει για ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές της χρήσης γης, δημόσιες δαπάνες κτλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας, όμως, κλήθηκε από τους εκπροσώπους των Θεσμών, να δώσει και εξηγήσεις για τη δημόσια αναφορά του στην ανάγκη για λιγότερα υψηλά πλεονάσματα με στόχο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αν και συμφωνήθηκε ότι για το θέμα αυτό τις αποφάσεις λαμβάνει το Eurogroup, φάνηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι «η ΕΚΤ είναι 100% μαζί μας».

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας πρώτον είναι ενθαρρυντικό ότι δειλά-δειλά, ήδη, από τη συμφωνία της 14ης Μαΐου έως και σήμερα επέστρεψαν 4,6 δισ. ευρώ καταθέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ έχει «ανοίξει» και πάλι, αργά αλλά σημαντικά, η αγορά των repos για τις τράπεζες καθώς «έχουμε 19 δισ. σε repo markets».

Επιπρόσθετα εκφράστηκε αισιοδοξία ότι αν και τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν έχουν δείξει ακόμη ανάπτυξη, υπάρχουν πρώιμοι δείκτες που δείχνουν σαφή βελτίωση του κλίματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here