Δικαστικές Ενώσεις: Οχι στα κυβερνητικά σχέδια μείωσης των αποδοχών των δικαστών

Το εδικό μισθολόγιο και η καταβολή των αναδρομικών τους ήταν το αντικείμενο της συζήτησης των έξι δικαστικών Ενώσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων εξέφρασαν  την  έντονη αντίδρασή τους   σε κάθε  σχεδιασμό περαιτέρω  μείωσης των αποδοχών  τους «με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο  δεν  συνάδουν με το  κύρος  του λειτουργήματος και της αποστολής τους  ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής  εξουσίας  ισότιμης προς τις άλλες δύο, αλλά και  παραβιάζουν πολλαπλώς  αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις  του Ειδικού Δικαστηρίου».

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους έθεσαν στον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  «τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50 % των αναδρομικών περικοπών» σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 127/2016 του Μισοδικείου, «της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών σύμφωνα με την απόφαση 89/2013 του ίδιου δικαστηρίου και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών».

Οι  Ενώσεις πρότειναν  η καταβολή των οφειλομένων να γίνει σε τρείς ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών (τέλος 2017), έτσι ώστε «α αποφευχθεί η άσκηση αγωγών για το θέμα αυτό και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις  για τις οποίες το νομικό  ζήτημα  έχει λυθεί αμετακλήτως».

Ο  κ. Χουλιαριακής  -σύμφωνα με την ανακοίνωση-  τόνισε ότι τα θέματα αυτά «θα ρυθμιστούν  εάν και όταν  αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες  και πάντως όχι  πριν από  το καλοκαίρι του 2018, δεχόμενος να συζητήσει τα θέματα εκ νέου με τις Ενώσεις όταν γίνουν οι υπολογισμοί για το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό»

Οι  δικαστικές Ενώσεις που συναντήθηκαν με τον κ. Χουλιαράκη είναι: Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here