Διεθνής Αμνηστία: Αυθαίρετη κράτηση προσφύγων στα hotspots Λέσβου – Χίου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται αυθαίρετα σε άθλιες συνθήκες εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας, φόβου και απελπισίας για την τύχη τους, υπό την νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στις 5 και 6 Απριλίου, δόθηκε πρόσβαση σε μια ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας, σε δύο κλειστά κέντρα κράτησης στη Μόρια της Λέσβου και στη ΒΙΑΛ της Χίου. Συνολικά, περίπου 4.200 άνθρωποι κρατούνται αυτή τη στιγμή στις δύο τοποθεσίες. Οι περισσότεροι έφτασαν στα ελληνικά νησιά αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας στις 20 Μαρτίου. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και ένα δεκαπενθήμερο ή παραπάνω.

Ανάμεσα στους 89 πρόσφυγες και μετανάστες με τους οποίους συνομίλησε η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ιδιαιτέρως ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών, μωρών, μικρών παιδιών και ατόμων με αναπηρίες, ψυχικά τραύματα και σοβαρές ασθένειες.

Από την υποδοχή στην κράτηση

«Διέφυγα από τη Συρία για να αποφύγω τη φυλακή, αλλά τώρα είμαι στη φυλακή», είπε στη Διεθνή Αμνηστία ένας νέος άντρας κοντά στα 30, μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια.

Η απόφαση για μετάβαση από τα ανοιχτά κέντρα υποδοχής σε κλειστά κέντρα κράτησης για εκείνους που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κρατούνται αυθαίρετα, σε κάποιες περιπτώσεις για εβδομάδες, καθώς περιμένουν νέα για τις αιτήσεις τους για άσυλο και το μέλλον τους.

Στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο, ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία ασκούν αυστηρό έλεγχο στο ποιος εισέρχεται και εξέρχεται. Το στρατόπεδο, που τώρα στεγάζει περίπου 3.150 ανθρώπους, είναι αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο, με αλλεπάλληλους φράχτες στην κορυφή των οποίων έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, το οποίο είναι κατασκευασμένο γύρω από ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο αλουμινίου, η πρόσβαση είναι επίσης αυστηρά ελεγχόμενη. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουν, μετά από σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων μέσα στο στρατόπεδο τη νύχτα της 1ης Απριλίου, οδηγώντας περισσότερους από 400 πρόσφυγες και μετανάστες να διαφύγουν.

Οι περισσότεροι από όσους διέφυγαν κοιμούνται τώρα στο ύπαιθρο μέσα και γύρω από το κεντρικό λιμάνι στο κέντρο της πόλης της Χίου. Η ασφάλεια και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες εκεί είναι ελάχιστη. Μόνο δύο από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία μπόρεσαν να δείξουν διαταγές κράτησής τους που να βασίζονται στις ατομικές τους περιστάσεις. Η αυτόματη, βασισμένη σε εθνοτικές ομάδες, κράτηση είναι εξ’ ορισμού αυθαίρετη και συνεπώς παράνομη.

Συστάσεις

Οι αρχές της Ελλάδας και της ΕΕ θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν τις μαζικές επιστροφές μέχρι να διασφαλιστούν αποτελεσματικά τα παρακάτω:

  • Η κράτηση να χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο, εξετάζοντας άλλες εναλλακτικές
  • Όλες οι αποφάσεις κράτησης θα πρέπει να βασίζονται σε μια λεπτομερή και εξατομικευμένη εκτίμηση της αναγκαιότητας για κράτηση, σύμφωνα με ένα θεμιτό σκοπό.
  • Σε όλους τους κρατούμενους/-ες θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους, με πρόσβαση σε νομική βοήθεια
  • Η πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και αποτελεσματική, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών περιθωρίων για υποβολή υποστηρικτικών υλικών που θα πρέπει να είναι κατάλληλα για κάποιον που βρίσκεται υπό κράτηση, και θα πρέπει να παρέχεται πρόσβαση σε νομική και γλωσσική βοήθεια
  • Η δυνατότητα εξέτασης των αιτήσεων θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά
  • Στους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται υπό κράτηση θα πρέπει να παρέχεται ακριβής νομική πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και τα δικαιώματά τους.
  • Οι συνθήκες κράτησης θα πρέπει να είναι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς
  • Όλα τα παιδιά θα πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθερα
  • Οι ειδικές συνθήκες και ανάγκες συγκεκριμένων αιτούντων άσυλο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων ψυχικών τραυμάτων ή βασανιστηρίων, παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων ατόμων και αιτούντων άσυλο με αναπηρίες
  • Να αναπτυχθούν σαφείς και σύμφωνες με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγίες για το πώς θα εφαρμόζεται ο κανόνας της ασφαλούς τρίτης χώρας. Να διασφαλιστεί ότι θα λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ατομικές περιστάσεις όπως και επικαιροποιημένη, ανεξάρτητη πληροφόρηση για τη μεταχείριση και το καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here