Κατακραυγή για την απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας στην Εurovision

Την οργή των Παλαιστινίων και όχι μόνο, προκάλεσε η απόφαση της ΕBU που διοργανώνει την Eurovision,  να συμπεριλάβει την σημαία της Παλαιστίνης στις λίστα των απαγορευμένων, Ως δικαιολογία η EBU επικαλέσθηκε τον μη πολιτικό χαρακτήρα της Eurovision.

Ωστόσο στη λίστα των απαγορευμένων σημαιών, δίπλα σε αυτή της Παλαιστίνης, η οποία κυματίζει στον ΟΗΕ, υπάρχει αυτή του Ισλαμικού Κράτους!

Το γεγονός αυτό από μόνο του ξεσήκωσε την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής με τον ανώτατο αξιωματούχο της Σαέμπ Ερεκάτ να καλεί με δηλώσεις του στο Euronews τον επικεφαλής της EBU Ζαν-Πολ Φιλιπό να «ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και να απολογηθεί στα 11 εκατομμύρια Παλαιστινίων για αυτό το βαρύ, απαράδεκτο και ποταπό λάθος».

Η σημαία της Παλαιστίνης, το διεθνές καθεστώς της οποίας έχει αναβαθμιστεί σε κράτος-μη μέλος παρατηρητή, κυματίζει από το Σεπτέμβριο του 2015 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού στον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Η επίμαχη λίστα της EBU σχετικά με τους κανόνες για τις σημαίες που απαγορεύονται στη διοργάνωση δημοσιεύθηκε κατά λάθος, όπως προέκυψε αργότερα.

Η EBU εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «κατανοεί και αναγνωρίζει τις ευαισθησίες της παρουσίασης επιλογής από σημαίες οργανισμών ή εδαφών, καθεμία πολύ διαφορετικής φύσης».

«Οι διοργανωτές απολογούνται σε οποιονδήποτε νοιώθει προσβεβλημένος από τη λίστα» συνεχίζει η EBU αλλά σημειώνει ότι οι κανόνες της Eurovision ορίζουν ότι επιτρέπεται να κυματίσουν στον διαγωνισμό μόνο οι σημαίες των 42 χωρών που συμμετέχουν, εθνικές σημαίες κρατών-μελών του ΟΗΕ και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δεν συμμετέχει ποτέ εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Στη απαγορευμένη λίστα περιλαμβάνονται η σημαία του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, καθώς και οι σημαίες Κριμαίας, Κοσόβου, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Βάσκων, Ντονέτσκ, Υπερδνειστερίας -και του Ισλαμικού Κράτους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here