Διεθνής διάκριση για δύο φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Δύο φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Μόσχου Θεοδώρα και η Ματσούκη Σοφία-Νεφέλη κατέλαβαν την 2η θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα το σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στον Λονδίνο.

Η Θεοδώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο ενώ η Σοφία-Νεφέλη είναι από τον Πειραιά. “Στόχος μας ήταν, εξαρχής, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά το σχεδιασμό στη σχέση που αναπτύσσει η σχολή με την πόλη», αναφέρουν. «Προτείνεται η δημιουργία ενός τοποσήμου για την περιοχή, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη, ένας «τόπος τέχνης». Ο τόπος τέχνης με την ονομασίαArtscape (art και landscape), γίνεται κομμάτι της πόλης και αποδίδεται σε αυτή δημιουργώντας προσβάσεις και κινήσεις, όπου η περιήγηση σε αυτόν αποτελεί ένα βίωμα της τέχνης.

Έτσι, στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός χώρου που καλείται να λειτουργήσει με έναν διττό ρόλο , αυτού της σχολής, του χώρου δημιουργίας και χώρου εκπαίδευσης και έπειτα αυτού του τόπου συνάντησης καλλιτεχνών ανά τον κόσμο και χώρου έκθεσης και προβολής του αποτελέσματος, φέρνοντας τον θεατή πιο κοντά στην πιο ζωντανή πλευρά της σύγχρονης τέχνης, αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας”.

Τι βραβείο κέρδισαν

Τα δύο κορίτσια είχαν την καλύτερη πρόταση σχετικά με την δημιουργία μιας σχολής Καλών Τεχνών στην περιοχή Shoreditch του Λονδίνου, μια περιοχή που είχε αίγλη κατά το παρελθόν καθώς η τέχνη αποτέλεσε γνώρισμα της πόλης και μοχλός ανάπτυξής της

Πρότειναν την δημιουργία ενός «Artscape» δηλαδή «τόπος τέχνης» κάνοντας την σχολή να λειτουργεί εκτός από χώρο εκπαίδευσης, να λειτουργεί και ως χώρος συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ως χώρος έκθεσης φέρνοντας κοντά τους πολίτες στην καλλιτεχνική δημιουργία της σύγχρονης τέχνης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here