Διεθνής Αμνηστία: Mεγάλη αύξηση δολοφονιών από την αστυνομία στο Ρίο

Η απότομη αύξηση δολοφονιών από την Αστυνομία έχει ρίξει «μια σκιά του θανάτου» πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, που είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την Αστυνομία της Βραζιλίας υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2016, σχετικά με πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την Αστυνομία τον Ιούνιο του 2016, 40 τον Μάη και 35 τον Απρίλιο, ανέφερε η διεθνής οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία της κρατικής ασφάλειας.

Αστυνομική βαρβαρότητα
Από το 2009, όταν το Ρίο κέρδισε την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αστυνομία έχει σκοτώσει πάνω από 2.600 ανθρώπους (!) στην πόλη, τόνισε χαρακτηριστικά. «Απλά, σκεφτήκαμε τα επίπεδα της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο συγκλονιστικά, αλλά έγιναν» δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Βραζιλία Ατίλα Ρόκε.

«Μια σκιά του θανάτου έχει θέσει πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο και φαίνεται ότι οι αρχές ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα φαίνεται όμορφο το Ολυμπιακό Πάρκο» τόνισε. Οι πρόσφατες επιθέσεις από εξτρεμιστικές ομάδες στην Ευρώπη έχουν προστεθεί στις ανησυχίες της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, μία μεγάλη πόλη όπου διακινητές ναρκωτικών και ένοπλες συμμορίες ελέγχουν συχνά φτωχογειτονιές, προκαλώντας επιδρομές της Αστυνομίας με βαρύ οπλισμό.
Οι διοργανωτές ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών και των αστυνομικών που θα περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις, σε σχεδόν 90.000. Αλλά, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, η κακή εκπαίδευση και η υπερβολική χρήση θανατηφόρου βίας από την Αστυνομία είναι μέρος μιας λανθασμένης προσέγγισης για τη δημόσια ασφάλεια στη Βραζιλία.
«Οι αρχές δεν αναζητούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των εκτελέσεων από την αστυνομία» είπε η Ρενάτα Νέδερ, σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα για Αμνηστίας, σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώνονται σε επιχειρήσεις για τους Αγώνες» συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here