Διεθνής Αμνηστία: Να δώσουν εξηγήσεις οι ελβετικές αρχές για την παρεμπόδιση επανένωσης παιδιών προσφύγων – μεταναστών με τις οικογένειές τους

Να δώσουν εξηγήσεις, απαίτησε από τις ελβετικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία, έπειτα από καταγγελίες παιδιών πως εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας, παρ’ όλο που προσπαθούσαν να επανενωθούν με συγγενείς ή ακόμη και με τους γονείς τους που ζουν στην ελβετική επικράτεια.

Το ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «Ανησυχούμε για τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν ανήλικοι, με βάση τις οποίες στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία (σ.σ. από τους συνοριοφρουρούς σε σημεία ελέγχου) στα ελβετικά σύνορα κι εμποδίστηκαν να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους στην Ελβετία» και προσθέτει πως «Αν ένας ανήλικος έχει μέλη της οικογένειάς του στην Ελβετία, που θα του ή της προσέφεραν φροντίδες, σε τελευταία ανάλυση η Ελβετία είναι υποχρεωμένη να επεξεργαστεί αυτή την αίτηση ασύλου».

«Οι αρχές έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους ανηλίκους για τα δικαιώματά τους», τονίζει ακόμη η Διεθνής Αμνηστία, και προσθέτει ότι η συστηματική επαναπροώθηση παιδιών αντίκειται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.

Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι «Λαμβανομένων υπόψη των επισφαλών συνθηκών για τους πρόσφυγες στη βόρεια Ιταλία, είναι απαράδεκτο να επαναπροωθούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ελβετικής υπηρεσίας μετανάστευσης Μάρτιν Ράιχλιν τόνισε ότι οποιοσδήποτε ανήλικος φθάνει στα σύνορα και θέλει να επανενωθεί με συγγενείς του στην Ελβετία, πρέπει να παραδίδεται στην ευθύνη της υπηρεσίας του.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ιταλίας και της Ελβετίας, με τις ελβετικές αρχές να αποδίδουν τη συγκεκριμένη αύξηση στη μαζική έλευση αφρικανών μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνουν ότι οποιαδήποτε αίτηση για χορήγηση ασύλου θα εξεταστεί.

Από τις αρχές Ιουλίου, γύρω στους 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελβετία μέσω Ιταλίας, και συγκεκριμένα στο νότιο καντόνι του Τιτσίνο, με τις ελβετικές αρχές να έχουν επαναπροωθήσει σχεδόν τα δύο τρίτα των συγκεκριμένων προσφύγων και μεταναστών, τη στιγμή που το εν λόγω ποσοστό στις αρχές του έτους ήταν γύρω στο 15%, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στη μαζική έλευση ανθρώπων—κυρίως υπηκόων Ερυθραίας, Γκάμπιας και Αιθιοπίας—που θέλουν να διέλθουν από την Ιταλία στην Ελβετία και κατόπιν να περάσουν στη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά, κάτι που προϋποθέτει έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, άδειες παραμονής ή/και βίζα, σημειώνουν οι ελβετικές αρχές, με την υπηρεσία μετανάστευσης και τις τελωνειακές αρχές να διαβεβαιώνουν ότι οποιαδήποτε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στην Ελβετία, ή η έκφραση της πρόθεσης υποβολής της στους συνοριοφρουρούς, θα εξετάζεται, και ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι δεν μεταβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες αυτή η πρακτική.

Τέλος, ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζιουσέπε Σάλα δήλωσε χθες ότι οι μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση στην Ελβετία, αλλά και στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να συγκεντώνονται στο Μιλάνο, με τον δήμαρχο της πόλης να συμπληρώνει, λέγοντας ότι «Πάνω από 3.000 μετανάστες οι οποίοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκονται στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here