Διαψεύδει ο Μουζάλας ότι ζήτησε από Χιώτες δημοσιογράφους «ελεγχόμενη ροή ειδήσεων»

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε καταγγελία δημοσιογράφου εφημερίδας της Χίου ότι παραμονή της επίσκεψης Ομπάμα, οι κ.κ. Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Τόσκας κάλεσαν τα τοπικά μέσα να κρατούν «χαμηλούς τόνους» και να μην μεταδίδουν εικόνες σχετικά με όσα συμβαίνουν στο νησί γύρω από το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης Χίος», Παντελής Φίκαρης, δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM τα εξής:

«Οι Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Τόσκας μάς κάλεσαν σε συνέντευξη Τύπου, εκτάκτως, στην Αθήνα, μια ημέρα πριν από την επίσκεψη τού Μπαράκ Ομπάμα, για να μας πουν ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη για το τι ακριβώς βγαίνει προς τα έξω, με την έννοια ότι οι δημοσιογράφοι καλά θα κάνουν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Και να μη μεταδίδουμε εικόνες. Ή μας βοηθάτε να φτιάξουμε νέο hot spot ή αλλιώς η κατάσταση παραμένει ως έχει», μας είπαν. Θεωρούν ότι πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωση, πρόσθεσε ο κ. Φίκαρης.

Σε σχόλιό του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει

«Δημοσιογράφος που δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκε επί του θέματος, αποδίδοντας παραποιημένα τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής».

«Η συνάντηση αυτή δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση απόπειρα χειραγώγησης των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αλλά μια προσπάθεια δημόσιας αποτύπωσης του προβλήματος και των προτεινόμενων εκ μέρους του υπουργείου λύσεων», επισημαίνει το υπουργείο.

«Πάγια θέση του είναι η από κοινού προσπάθεια για κατευνασμό των τόνων και εξεύρεση συναινετικών λύσεων, ωστόσο η θέση αυτή ουδέποτε επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αθέμιτους τρόπους» προσθέτει το υπουργείο

Εν τω μεταξύ οι δημοσιογράφοι στη Χίο επιμένουν να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία που αναφέρει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, δηλαδή αμφισβητούν ότι υπάρχει τέτοια δέσμευση αλλά και αν υπάρχει, θα πρέπει να παρακαμφθεί γιατί στα νησιά -όπως τονίζουν οι ντόπιοι- η κατάσταση είναι πλεον αφόρητη

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γ. Μπαλάφας επιχείρησε ανεπιτυχώς να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχτεί τις κυβερνητικές προτάσεις για ΧΑΔΑ και Μερσινίδι.

Ο κ. Μπαλάφας απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στα ερωτήματα των συμβούλων σε ποιο σημείο της Συμφωνίας αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στη Χίο, επαναλαμβάνοντας πως θα στείλει τα έγγραφα, τα έχει ο κ. Μουζάλας!

«Δεν μπορώ να σβήσω τις καχυποψίες σας, ούτε εγώ, ούτε ο Μουζάλας. Διατηρήστε την καχυποψία αλλά να βρούμε λύση», είπε στους δημοτικους συμβούλους

«Για να γλιτώσουμε από την κατάσταση της Σούδας δεχθείτε να ξεκινήσουν αύριο τα έργα στο ΧΑΔΑ», επέμεινε ο υφυπουργός. «Πρέπει να βρούμε κι ένα χώρο για παραβατικούς. Δέχομαι ότι έγιναν λάθη και καθυστερήσεις. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι ότι είμαστε μειοδότες και ανάλγητοι».

«Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση σε βάθος χρόνου. Δεν μας δίνετε απάντηση για το σήμερα της Σούδας», εστίασε στην ανάγκη άμεσης λύσης ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς. «Αν μας δώσετε αύριο το πράσινο φως, σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει πρόβλημα», επαναλάμβανε ο κ. Μπαλάφας.

Ο δήμαρχος αντιδρά λεγοντας ότι κάθε φορά που παραχωρειτο χώρος, η συμφωνία δεν τηρείτο και λέει ότι θα γεμίσει στο τέλος χοτ σποτ το νησί ενώ η εκρυθμη καταταση μπορεί να αντιεμτωπιστει μόνον με εκκκένωση της Σούδας -δηλαδή οι ντόπιοι ζηγουν να εκκενωθεί η Σούδα χωρίς δημιουργία νέου χώρου και ουσιαστικά να μεταφερθουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αλλο νησί ή στα ηπειρωτικά

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here