Διαψεύδει η Ελλάδα την επιστροφή 1.500 προσφύγων από την ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ:ΕUROKINISSI(B. BΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Το ελληνικό υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία που φέρεται να έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 1.500 πρόσφυγες που πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής χώρας την Δευτέρα.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής απο τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Οπως έλεγαν οι ελληνικές πηγές, μετά την ομαδική είσοδο στην ΠΓΔΜ των προσφύγων από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεση των ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα απο τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα απο σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here