Διαμαρτυρία της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ για τα τουρικά υποβρύχια στο Αιγαίο

Υπόμνημα διαμαρτυρίας υπέβαλε η Ελλάδα προς την στρατιωτική επτροπή του NATO καταγγέλλοντας τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου πελάγους από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα, υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και βορείως της Κρήτης.

Η Ελλάδα στο υπόμνημα συνδέει την «άσκηση» στις ελληνικές θάλασσες και υφαλοκρηπίδα, με τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και με τις πρόσφατες αμφισβητήσεις των διεθνών συνθηκών (για τη Λωζάνη). Τις χαρακτηρίζει ενέργειες που προκαλούν κλιμάκωση των εντάσεων  και ενδεχόμενη αστάθεια στην περιοχή

Το  ΓΕΕΘΑ είχε εισηγηθεί η διαμαρτυρία να επιδοθεί στο γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και όχι απλά στην επιτροπή, αλλά το υπουργειο Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο να μην το κάνει.

Πάντως κατά τη διάρκεια τψν τουρκικών «ασκήσεων» στο Αιγαίο έξι ελληνικά υποβρύχια κινούνταν σε κοντινές περιοχές προκειμένου να επισημαίνουν δια της παρουσίας τους τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here