Διαδηλώσεις στο Ιράκ κατά Τουρκίας για τα στρατεύματα στη Μοσούλη

Διογκώνεται εντός και εκτός Ιράκ,  η αντίδραση κατά της Τουρκίας η οποία εκμεταλλευόμενη την αστάθεια που προκαλεί το Ισλαμικό Κράτος, προώθησε στρατεύματά της κοντά στη Μοσούλη, στο Β. Ιράκ. 

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στην Βαγδάτη, καθώς και στη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε μια βάση κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες της Τουρκίας και φώναξαν απειλητικά συνθήματα κατά των στρατιωτών της, καταγγέλλοντας ότι η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και στελέχη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «Θάνατος στην Τουρκία. Θάνατος στον Ερντογάν».

Σύμφωνα με το Reuters, οργισμένοι διαδηλωτές ποδοπάτησαν την τουρκική σημαία και χτύπησαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια, ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.

Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες απειλούν να κάνουν χρήση βίας εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Προσφυγή στον ΟΗΕ

Η υπόθεση έχει λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κυβέρνηση του Ιράκ προσέφυγε στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Τουρκίας, την οποία καταγγέλλει για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και ζητά την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Β. Ιράκ. Ωστόσο η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη προς το παρόν να αποχωρήσει υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματά της παρέχουν προστασία σε εκπαιδευτές του κουρδικού και Ιρακινού στρατού!

Μόσχα: Παράνομη εισβολή

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρακινό ομόλογό του, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, με αντικείμενο την «παράνομη εισβολή» των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την πάγια θέση της υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here