Διαδηλώσεις, δακρυγόνα και οργή για τα 11 κορίτσια που χάθηκαν στο τουρκικό οικοτροφείο

Ο διευθυντής της εστίας που τυλίχτηκε στις φλόγες στα Άδανα της Τουρκίας και άλλα 11 άτομα συνελήφθησαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 11 μαθητριών και μίας εργαζόμενης

Το οικοτροφείο φιλοξενούσε άπορα κοριτσια απο γειτονικά χωριά και  είχε θρησκευτική δομή

Η φωτιά κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από βραχυκύκλωμα

Ομως η  έξοδος κινδυνου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες  κλειδωμένη…..

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Με δακρυγόνα διέλυσε η αστυνομία εν τω μεταξύ διαδήλωση στην Άγκυρα, απο εκπαιδευτικούς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  που προσπάθησαν να φτάσουν στο υπουργείο Παιδείας

Εγιναν και συλλήψεις

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η φωτιά ξέσπασε χτες το βράδυ σε κοιτώνα όπου διέμεναν μαθήτριες μέσης εκπαίδευσης και  στοίχισε τη ζωή σε 11 από αυτές και στην φύλακα. Τραυματίστηκαν άλλες 13 μαθήτριες που πανικόβλητες πηδουσαν από τα παράθυρα

Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας οι σοροί των περισσότερων θυμάτων ανακαλύφθηκαν κοντά στην έξοδο κινδύνου, την οποία όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να ανοίξουν.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν ταχύτατα στο ξύλινο διώροφο κοιτώνα στην πόλη Αλαντά, με αποτέλεσμα η στέγη να καταρρεύσει.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που εκλέγεται στην περιοχή, δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας και επέκρινε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που προκρίνει τη δημιουργία όλο και περισσότερων οικοτροφείων που λειτουργούν με υπευθυνους θρησκευτικών οργανώσεων  σε φτωχές περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Η κυβέρνηση  έχει παραδώσει την κρατική εξουσία στο πεδίο της εκπαίδευσης σε θρησκευτικά κινήματα και τάγματα» τόνισε η Ελίφ Ντοάν Τουρκμέν, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο Reuters. «Καθώς δεν οικοδομουν σχολεία πουθενά, ουσιαστικά ρίχνουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών στην αγκαλιά θρησκευτικών ταγμάτων»

Ο δήμαρχος Χουσεΐν Σεζλί δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι  η έξοδος κινδύνου ήταν αδύνατον να ανοίξει και παγίδευσε τα κορίτσια. Αλλά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ το διέψευσε. «Οι πρώτες πληροφορίες υποδεικνύουν […] ότι η έξοδος κινδύνου δεν ήταν κλειδωμένη» είπε και απέρριψε τις επικρίσεις περί ανεπαρκών ελέγχων.

Το 2008, έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή αερίου σε σχολείο στo Ικόνιο είχε στοιχίσει τη ζωή 18 κοριτσιών και είχε τραυματίσει άλλα 29.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here