Διαβεβαιώσεις από κυβέρνηση-ΤτΕ για αποθεματικά, ανησυχία από ΟΤΑ-Πρυτάνεις

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος επιχείρησε στη Βουλή η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα τοποθετηθούν μόνον σε εβδομαδιαία ρέπος με επιτόκιο 2,6% και ότι οι φορείς θα μπορούν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους λαμβάνοντας ποσά της τάξης του 10% του κεφαλαίου τους.

Έκκληση στην κυβέρνηση να αποκαλύψει πόσο θα διαρκέσει η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων απηύθυνε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης ενώ ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος(ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός, χαρακτήρισε, «capital control» τον αναγκαστικό δανεισμό.

Στο πλαίσιο της ακρόασης των αρμόδιων φορέων στη Βουλή επί της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος, Μιχάλης Μιχαλόπουλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τους κινδύνους της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τοποθετηθούν σε ομόλογα αλλά μόνον σε ρέπος (βάσει της κείμενης νομοθεσίας) με επιτόκιο που υπολογίζεται σε 2,6% αναγόμενο σε ετήσια βάση, το οποίο θα αποδοθεί στο τέλος του Ιουνίου του 2015.  Ξεκαθάρισε, επίσης ότι «για κάθε ευρώ τοποθέτησης προς επένδυση, η απαίτηση θα είναι ένα ευρώ». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων θα μπορούν να υπάρξουν εκταμιεύσεις ύψους 10%  του ποσού που έχει διαθέσει κάθε φορέας.

Επιτροπή Βουλής αποθεματικά

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης επέμεινε, όμως, στις αντιρρήσεις του αν και ξεκαθάρισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Έθεσε, όμως, ως προϋπόθεση να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση για πόσο καιρό θα παραμείνουν τα ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε οξύτερο ύφος ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε «capital control» την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διερωτήθηκε, μάλιστα, τι άλλο θα πράξει η κυβέρνηση και ζήτησε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Πέστε μας ολόκληρη τη διαδρομή, ολόκληρο το μοντέλο, τι θα γίνει μετά τις 15 μέρες, την 16η μέρα» τόνισε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα.

Στον αντίποδα η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ερμιόνη Κυπριανίδου, δήλωσε αλληλέγγυα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στη χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» είπε αλλά διεμήνυσε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Θα προτιμούσαμε να ήταν πιο κανονική η διαδικασία αλλά οι μέρες που περνά ο τόπος δεν είναι κανονικές και θεωρούμε ότι το καταλαβαίνουν αυτό οι πολίτες» εξήγησε.

Σύνοδος των Πρυτάνεων: να εξαιρεθούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα

Αγωνιώδη έκκληση στην  κυβέρνηση να εξαιρέσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την ρύθμιση απεύθυνε από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης. Ο Πρύτανης περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων και προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν εξαιρέσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τη ρύθμιση αυτά δεν θα μπορούν να αντέξουν ούτε ως το καλοκαίρι.

«Οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί 70% ενώ εφέτος δεν μας έχει δοθεί καθόλου επιχορήγηση» είπε. Εξήγησε, όμως, ότι η υποχρεωτική μεταφορά των χρημάτων των πανεπιστημίων εγείρει και νομικά ζητήματα διότι περιλαμβάνονται σε αυτά και ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία απαγορεύονται να επενδύονται βάσει των κανονισμών της ΕΕ. Αν παραβούμε τους κανόνες θα δημιουργηθούν προβλήματα» προειδοποίησε ο κ. Διγαλάκης.

Δημήτρης Μάρδας: καμία επένδυση σε ομόλογα, όλα σε ρέπος

Επιτροπή Βουλής-Μάρδας Βουτσης

Στις επίμονες ερωτήσεις των αρμόδιων φορέων απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε ομόλογα αλλά μόνο σε ρέπος, ήτοι σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μεταφορά στη Τράπεζα της Ελλάδας.

Κληθείς δε να σχολιάσει τι θα συμβεί με τη ζημία (penalty) που θα υποστούν οι φορείς που θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι αυτή θα την επωμιστεί το Δημόσιο. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση. Διαβεβαίωσε, δε τους πρυτάνεις ότι τα κοινοτικά κονδύλια των πανεπιστήμιων θα μεταφερθούν μεν στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά δεν θα επενδυθούν. Δεν εξήγησε, όμως, γιατί μεταφέρονται και αυτά παρά τις αντιδράσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Μ.Χ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here