Διήμερη μάχη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για προσφυγικό και νέα Frontex

Με κατ’ ιδίαν επαφές και συναντήσεις αλλά και με ανοικτές παρεμβάσεις-τοποθετήσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στη κρίσιμη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. 

Το πρωί  ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 θα ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Για τη νέα Frontex

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά και ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους – μέλους. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Χίο και αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, όσον αφορά την μετεγκατάσταση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ε.Ε., με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τέλος το θέμα ελέγχου των αποτελεσμάτων της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Πρόσθεσε ακόμη ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here