Διάσπαση στους «νότιους» με αναβάθμιση της Ιταλίας προωθεί η Γερμανία αλλά και ο Ολάντ

Σε ένα νησί που ήταν τοπος εξορίας για τους δημοκρατικούς Ιταλούς  συναντώνται την ερχόμενη  Δευτέρα η Μέρκελ και ο Ολάντ με τον Μάρι Ρέντσι, «για νασυζητήσουν το μέλλον της ΕΕ μετά το brexit»

Είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το δημοψήφιαμα που έχει σχεδιάσει ο Ρέντσι για το φθινόπωρο σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση και να κάνει λίγο (έως πολύ σύμφωνα με την αντιπολιτευση) πιο συγκεντρωτική την εξουσία στη χώρα του. Οι Γερμανοί έχουν εκφράσει τους φόβους τους για το δημοψήφισμα, όπως γενικά για όλα τα δημοψηφισσματα που μπορεί να ενισχύσουν «αντιευρωπαϊκές δυνάμειες»

Ο Ρέντσι πάλι επιμένει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με τόσο ισχυρή Γερουσία και αυτοδιοίκηση και θέλει να περιορίσει και τους δύο παραδοσιακούς πολιτικούς παράγοντες στη χώρα του.

Η  συνάντηση στο νησί Βεντοτένε έρχεται τρεις εβδομάδες πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, η οποία  έχει ως στόχο να χαράξει την πορεία μετά το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νησί αυτό Ιταλοί διανοούμενοι έγραψαν πολλά, όμως ένα από αυτά ήταν και ένα μανιφέστο που ζητούσε την ομοσπονδοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεσμό μεταξύ των χωρών μελών και να αποτρέψει ενδεχόμενο πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί «μια πολιτική ήττα» για την Ευρώπη και ένα «κάλεσμα αφύπνισης» που δείχνει ότι είναι απαραίτητη και επείγουσα πλέον κάποια ουσιώδης αλλαγή,.

Νωρίτερα το Φεβρουάριο, ο Ρέντσι περιέγραψε το όραμά του για την Ευρώπη σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων. Το έγγραφο προτείνει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και το διορισμό ενός «σούπερ Υπουργού Οικονομικών για όλη την ευρωζώνη», μια ιδέα που υποστηρίζεται από τις γαλλικές και γερμανικές κεντρικές τράπεζες. Μια άλλη ιδέα που έχει «πέσει» στο τραπέζι είναι να δημιουργηθεί τρόπον τινά ένας «δεύτερος» προϋπολιγισμός που θα επιτρέπει ειδικά στις χώρες μέλη του ευρώ να απορροφούν «ασύμμετρα σοκ». Εντούτοις κοινός προϋπολογισμός στη χώρα της ευριοζώνης εν μέσω εκλογών για Γαλλία και Γερμανία (2017) είναι μάλλον αδύνατο να προχωρήσει.

Σε γενικές γραμμές η Μέρκελ και ο Ολάντ προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Ιταλία, όπου ο Ρέντσι αρχικά είχε φανεί «ατίθασος», στην συνέχεια συνέπλευσε σε όλα και έγινε το «καλό παιδί», και που τώρα όμως ξανακινείται αυτόνομα -τους απασχολεί π.χ.  που δεν τους «άκουσε» για το δημοψήφσιμα, η στάση του στη διάσωση των Τραπεζών της χώρας του  καθώς και η σύσκεψη που προωθεί η Αθήνα για το Σεπτέμβρη, για μια συνάντηση μεσογειακών και «νοτίων» Ευρωπαίων, που θα έχει ως προτεραιότητα μια πιο κοινωνική Ευρώπη.

Αν από τη συνάντηση αυτή λείπει ο Ραχόι λόγω πεποιθήσεων και ο Ρέντσι λόγω «ας μην τραβάμε το σκοινί με τους βόρειους», η συνάντηση στην Ελλάδα δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο.  Επίσηςο Ρέντσι είναι απρόβλεπτος με την έννοια ότι αισθάνεται  πως η Ιταλία είναι μια «ξεχωριστή και ισχυρή  χώρα» που έχει ασυλία στα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here