Δημοσκοπική πτώση του CDU/CSU στη Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Insa, για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU/CSU), το κόμμα δηλαδή της καγκελαρίου Μέρκελ, πέφτει στο ιστορικό χαμηλό του 25%. Με βάση τον Χέρμαν Μπίνκερτ, διευθυντή του Ινστιτούτου Insa, πλέον «θα μπορούσαν να γίνουν διάφοροι κυβερνητικοί συνασπισμοί μετά τις εθνικές εκλογές», εφόσον ο συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD αγγίζει μόλις το 51.1% αθροιστικά και η απόσταση μεταξύ τους φθίνει.

Την ίδια στιγμή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανεβαίνει στο 22% (+1%), ενώ το Die Linke ανεβαίνει κατά 0.5%, αγγίζοντας το ποσοστό του 12%. Οι Πράσινοι (Die Grünen) πέφτουν κατά 0.5%, φτάνοντας στο 11% δημοσκοπικά, όπως και το Γερμανικό Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), το οποίο από το 7% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, πέφτει πλέον στο 6.5% και αναμετράται σοβαρά με το ερώτημα εισόδου στη Βουλή, καθώς στη Γερμανία το αντίστοιχο όριο είναι 5%. Τέλος, το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στάσιμο στο 15%.

Με τα ποσοστά αυτά «θα μπορούσαν να γίνουν διάφοροι κυβερνητικοί συνασπισμοί μετά τις εθνικές εκλογές» είπε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, παρόλο που, όπως επισημαίνει, ένας «αριστερός» συνασπισμός μεταξύ SPD-Die Linke-Die Grunen δεν είναι ακόμα εφικτός, καθώς τα τρία κόμματα αγγίζουν αθροιστικά το 45%.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here