Δημοσιογράφοι της Χίου αποκαλύπτουν τα ακροδεξιά ψέματα για τα γεγονότα στο λιμάνι

Δεκατρείς χιώτες δημοσιογράφοι και εικονολήπτες, που κάλυψαν από κοντά τα πρωτοφανή επεισόδια κατά προσφύγων στο λιμάνι της Χίου, την προηγούμενη Πέμπτη, καταγγέλλουν ότι είναι απολύτως ψευδές και κατασκευασμένο από ακροδεξιούς κύκλους το σενάριο ότι πρόσφυγας αποπειράθηκε να κατεβάσει την ελληνική σημαία.

xios-krotida2

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι οι Λιμενικοί της Χίου, προέβησαν σε μιά παραλλαγή των ίδιων γεγονότων, υιοθετώντας την ακροδεξιά προπαγάνδα και καλύπτοντας τους δήθεν αγανακτισμένους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότιι Λιμενικοί δεν αναφέρουν τίποτα για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών, τις προκλήσεις τους και τον αυτοσχέδια κροτίδα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χιώτες δημοσιογράφοι αναφέρουν:

«Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Χίου καταδικάζει απερίφραστα την οργανωμένη προπαγάνδα που γίνεται στον χώρο του διαδικτύου.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, την απρόκλητη επίθεσή τους σε γυναικόπαιδα προσφύγων στο λιμάνι της Χίου, γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι εμφανίζουν ψευδώς ότι πρόσφυγας αποπειράθηκε να κατεβάσει από τον ιστό την ελληνική σημαία και σε απάντηση αυτής της πρόκλησης πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε μια τέτοια κίνηση, ουδέποτε πρόσφυγας προσπάθησε να κατεβάσει την ελληνική σημαία.

Οι δημοσιογράφοι που όλες αυτές τις μέρες καταγράφουν τα γεγονότα από κοντά, διαπίστωσαν πράγματι ότι ανέβηκε πρόσφυγας στον ιστό, αλλά – όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες μέρες από άλλους πρόσφυγες – με τον δικό τους τρόπο τίμησαν τις σημαίες, ελληνική και ευρωπαϊκή, ακουμπώντας σε αυτές το μέτωπό τους και φιλώντας τες.

Ενώ καμία προσαγωγή δεν έγινε για το θέμα αυτό από το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου, που ασφαλώς σε αντίθετη περίπτωση θα είχε επέμβει και θα προχωρούσε στη σύλληψη όποιου επιχειρούσε κάτι τέτοιο.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Χίου, αλλά και συνάδελφοι που κάλυψαν τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, συντάσσονται με όλες εκείνες τις δυνάμεις που προτείνουν τη διατήρηση της ενότητας και της ψυχραιμίας.

Το προσφυγικό, όσο περνά από το χέρι μας δεν θα αποτελέσει την αιτία να ενδυναμωθούν οι ακροδεξιές φωνές στο φιλήσυχο νησί μας».

Υπογράφουν οι: Μικές Γιαννάρας (ΠΑΤΡΙΔΑ TV), Δημήτρης Ζακχαίος (εικονολήπτης), Κλαίρη Κάβουρα (kounoupi.gr), Νίκος Κατσαράκης (ΠΟΛΙΤΗΣ), Ρένα Κουβελιώτη (ALPHA TV), Αγγελική Κωνσταντίνου (ΠΟΛΙΤΗΣ), Νίκος Μαραγκέλλης (εικονολήπτης), Γρηγορία Μαχαλιά (ΠΟΛΙΤΗΣ), Γιώργος Παγούδης (Εφημερίδα των Συντακτών), Θοδωρής Πυλιώτης (ΕΡΤ), Γιάννης Στεβής (astraparis.gr), Γιάννης Τζούμας (ΑΛΗΘΕΙΑ), Παντελής Φύκαρης (politischios.gr)

Η ανακοίνωση των Λιμενικών

«Και [οι πρόσφυγες] πήραν την πρωτοβουλία να εκφραστούν και προς την Ελληνική Σημαία. Εκείνη τη στιγμή το λιμάνι της Χίου είχε τους μόνιμους θαμώνες των γύρω καταστημάτων. Ουδείς άλλος αγανακτισμένος πολίτης υπήρχε. Μόνο που η κίνηση προς την Ελληνική Σημαία τους εξαγρίωσε όλους. Και τότε το λιμάνι γέμισε κόσμο. Αγανακτισμένοι Χιώτες που απαιτούσαν πλέον την απομάκρυνση των καταληψιών από το λιμάνι. Δεν ήθελαν τίποτε άλλο. Δεν σκόπευαν τίποτε άλλο. Μόνο να μετακινηθούν ήρεμα προς τη Σούδα. Και εν τέλει αυτό έγινε. Πάλι με διάλογο που κράτησε ώρες των ωρών. Και περίτρανη απόδειξη αυτών είναι το γεγονός ότι όταν τις πρώτες πρωινές ώρες οι μετανάστες – πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς το ΔΗΠΕΘΕ και τη ΣΟΥΔΑ όχι μόνο με λεωφορεία αλλά και πεζοί, ουδείς τους πείραξε. Ουδείς άσκησε βία. Προφανώς γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here