Δημήτρης Στεφανάκης: «Σάγκα που χτίζεται σε τρεις γενιές»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Αλλαγή λογοτεχνικού στρατοπέδου, από τον Ψυχογιό στο Μεταίχμιο για τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη. Τι σημαίνει αυτό;

-Νέος εκδότης, νέα εποχή;

Ακριβώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνω πίσω μου ό,τι δημιούργησα με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στα πέντε χρόνια της συνεργασίας μας προέκυψαν επτά επιτυχημένες εκδόσεις παλιών και νέων βιβλίων μου καθώς και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τις εκδόσεις Μεταίχμιο ανοίγει ένας νέος κύκλος κι εύχομαι να είναι εξίσου λαμπρός.

-Κι όμως η μεταγραφή σου έκανε πάταγο, λες κι ήταν μεταγραφή ποδοσφαιριστή κι όχι συγγραφέα. Πώς το εξηγείς αυτό;

Έκανε όντως εντύπωση. Όμως στη λογοτεχνία έχει σημασία να γράφονται καλά βιβλία. Όλα τα άλλα μένουν απλώς στο επίπεδο των εντυπώσεων.

-Κομίζεις νέο βιβλίο στο νέο σου εκδότη. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για αυτό;

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που με ανέδειξαν ως μυθιστοριογράφο συνδυάζοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της μοντέρνας αφήγησης. Μια οικογενειακή σάγκα που χτίζεται σε τρεις  γενιές αλλά δεν αφήνει ούτε στιγμή το μετερίζι του σήμερα, ακόμα κι αν πολλά επεισόδια μάς πηγαίνουν πίσω στο χρόνο.

-Υπάρχει κάτι ακόμα που θα ήθελες να μας πεις για τη νέα συνεργασία σου;

Εγκαινιάζω την κοινή πορεία μου με τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως διευθυντής μιας λογοτεχνικής σειράς που αφορά μεγάλες αφηγήσεις του παρελθόντος από τον δέκατο ένατο αλλά και τον εικοστό αιώνα.  Ήθελα να το κάνω από καιρό, ο νέος εκδότης μού το πρόσφερε χωρίς δεύτερη σκέψη και τον ευχαριστώ για αυτό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here