Δευτέρα 10 Οκτωβρίου: Το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα σε 20 σχολεία της χώρας

Την προσεχή Δευτέρα 10 Οκτωβρίου σε 20 σχολεία της χώρας, 1500 περίπου προσφυγόπουλα θα κάνουν το πρώτο τους μάθημα ενώ θα τυπωθούν περίπου 25.000 βιβλία, δέκα διαφορετικών τίτλων, για τις ανάγκες όλων των τάξεων.

Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, της φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους», τόνισε ο υπουργός Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό  Ανάπτυξης  αρμόδιο για τα θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Unicef.

Όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν οι πρώτες ΔΥΕΠ σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια και σε 20 σχολεία πανελλαδικά, με συνολικά 1.500 παιδιά να δίνουν το «παρών» αρχικά, την πρώτη ημέρα του σχολείου. «Η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας», επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής. Πάντως, μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα όλα τα παιδιά. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Νίκος Φίλης, συνολικά θα τυπωθούν περίπου 25.000 βιβλία, δέκα διαφορετικών τίτλων, για όλες τις τάξεις.

Το πλάνο δράσης

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλάνο δράσης της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί με βάση την ηλικία των παιδιών:

– Από 4 έως 5 ετών η εκπαίδευση θα παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας.

Για την πρωτοβάθμια και υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) κατά τις απογευματινές ώρες 14:00 – 18:00 σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία, είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.

Τα παιδιά θα διδάσκονται ένα «οργανωμένο curriculum, εγκεκριμένο από το ΙΕΠ», το οποίο θα περιλαμβάνει ελληνικά, αγγλικά, μια γλώσσα επιλογής, ανάλογα με τη χώρα στην οποία θέλουν να εγκατασταθούν αφότου φύγουν από την Ελλάδα, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και φυσική αγωγή.

Όσον αφορά στη μη-τυπική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η διδασκαλία ως μητρικών γλωσσών, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από ΜΚΟ και ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι οποίο πάντως θα έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρθηκε σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος του προγράμματος της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων είναι να βγουν έξω από τις δομές, να μπουν σιγά-σιγά στην κοινωνία και την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ώστε να είναι του χρόνου δυνατή η συμμετοχή τους στην εκπαίδευση μαζί με τα ελληνόπουλα.

«Η εκπαίδευση είναι βασική για την ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία, αλλά και για να έρθουν και οι γονείς τους πιο κοντά στην κοινωνία που τους φιλοξενεί», ανέφερε ο Λορέν Σαπούι εκ μέρους της Unicef.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αναγκαίοι πόροι έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Όπως επίσης, έχει γίνει γνωστό από τα τέλη Αυγούστου, την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το κόστος της παροχής σχολικών σακιδίων θα καλυφθεί από κοινού από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here