Δεκάδες ένοπλοι τζιχαντιστές στους δρόμους του Κιρκούκ μετά τις επιθέσεις του ΙSIS στην πόλη

 

Δεκάδες ένοπλοι τζιχαντιστές εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί μέλη του Ισλαμικού Κράτους εναντίον αρκετών κτιρίων και ενός σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας sτην πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άτομα.

Συγκεκριμένα σκοτώθηκαν έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και δύο Ιρανοί που συμμετείχαν σε μια ομάδα που εκτελούσε έργα στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από το Κιρκούκ, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Εξάλλου τουλάχιστον οκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, είτε σε επιθέσεις αυτοκτονίας είτε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει τους μαχητές του ΙΚ από όλα τα κτίρια που είχαν καταλάβει, όμως κάποιοι παραμένουν κρυμμένοι σε ένα τέμενος και ένα ξενοδοχείο, όπου οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παρόλα αυτά, ένας ανταποκριτής του AFP επεσήμανε ότι είδε εννέα άνδρες «με αφγανικό ένδυμα» στον δρόμο στη συνοικία Αντάν. Αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά τους είπαν ότι μικρές ομάδες ενόπλων έχουν εισβάλει σε τεμένη και σε κτίρια σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Εξάλλου κάτοικοι του Κιρκούκ δήλωσαν ότι ακούγονταν εκρήξεις από τη 1 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον ενός κυβερνητικού κτιρίου, δύο αστυνομικών τμημάτων και του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Amaq. Σε απάντηση οι αρχές της πόλης επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα πάντως με τις τοπικές αρχές, στόχος της επίθεσης των τζιχαντιστών δεν ήταν οι εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου.

Οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ το 2014, αφού ο ιρακινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here