Δείξτε συμπόνια στους πρόσφυγες λέει ο γ.γ του ΟΗΕ στους ηγέτες της Ε.Ε

Τη «βαθύτατη ανησυχία» του σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να πραγματοποιήσει μια συνάντηση αύριο, Τρίτη, σε επίπεδο υπουργών και μία Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη με θέμα την μεταναστευτική κρίση, ο ΓΓ του ΟΗΕ προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «επιδείξουν συμπόνια», να υιοθετήσουν μια «κοινή προσέγγιση που θα συνάδει με τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο και θα σέβεται το γράμμα και το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ανακοίνωσή του, ο Μπαν «καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, μεταξύ αυτών το δικαίωμα του να αναζητά κανείς άσυλο και την απαγόρευση της απώθησης».

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού επισημαίνει ότι «παρακολουθεί με μια ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία το κλείσιμο ορισμένων συνόρων στην Ευρώπη, όπως και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υποδοχής αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη ποινικοποίηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο».

Όλοι οι μετανάστες «πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο ίδιος.

Υπενθύμισε δε ότι θα οργανώσει μια ειδική συνεδρίαση την 30η Σεπτεμβρίου με θέμα την προσφυγική κρίση, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ «προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις τις οποίες θέτουν τα εντεινόμενα μεταναστευτικά ρεύματα και η αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here