Δανία: Ψηφίσθηκε ο νόμος-έκτρωμα για κατασχέσεις σε τιμαλφή προσφύγων

Παρά τις αντιδράσεις και την κατακραυγή τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε τελικά τον κατάπτυστο, ρατσιστικό νόμο που αναγκάζει τους πρόσφυγες να παραδώσουν τιμαλφή, ως ενέχυρο για τα έξοδα διαβίωσής τους!  

Ακολουθώντας τα βήματα της Ελβετίας και της νοτίου Γερμανίας, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας πέρασε το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε αιτούντες άσυλο την ώρα που αυτοί θα φτάνουν στη χώρα και να κατάσχει αντικείμενα που θεωρεί μη απαραίτητα, αξίας πάνω από 10.000 δανέζικες κορώνες (περίπου 1.350 ευρώ), τα οποία δεν θα έχουν συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους.

Οι κατασχέσεις θα γίνονται, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας τους.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κίνηση ανησυχητική και λυπηρή, ενώ ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την χαρακτήρισε «ηθικά φρικτή».

Ο νόμος έχει προκαλέσει τις επικρίσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να αιτούνται της επανένωσης με την οικογένειά τους για τρία χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δανίας είπε στον Guardian ότι είναι «γελοία» η σύγκριση του νέου νόμου με τις τακτικές κατά των εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι παρόμοιοι νόμοι ισχύουν για τους δανούς πολίτες, όσον αφορά τα επιδόματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here