Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα

Η καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού. Αυτός είναι ο στόχος του νέου εγχειρήματος που λέγεται ληγμένα τρόφιμα. Αποκλειστικά τέτοια τρόφιμα πουλάει το σούπερ μάρκετ που άνοιξε στη Δανία.

Το We Food, όπως λέγεται το κατάστημα, είναι το πρώτο του είδους του, και πουλά ληγμένα τρόφιμα σε φθαρμένες συσκευασίες. Πίσω από την δημιουργία του σούπερ μάρκετ βρίσκεται μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Τα τρόφιμα πωλούνται σε χαμηλές τιμές – έως και 50% κάτω από την αρχική τιμή – για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια μιας κι έχει υπολογιστεί ότι στη Δανία περίπου 700.000 τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται κάθε χρόνο. Είναι το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το κατάστημα δεν απευθύνεται απλώς σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα αλλά σε όλους όσους αντιτίθενται στην κατασπατάληση των τροφίμων. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή είναι πολιτικά και ηθικά σωστή» σημειώνουν.

Το We Food συνεργάζεται με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας καθώς και με πολλούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Η Δανή υπουργός Τροφίμων και Περιβάλλοντος τόνισε: «Είναι γελοίο τόσα τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι κακό για το περιβάλλον. Επίσης σπαταλάμε χρήματα για το τίποτα. Το We Food είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων».

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Γαλλία απαγόρευσε με νόμο στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα τρόφιμα στα σκουπίδια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here