Δανία: Με μια επιστολή κι ένα κειμήλιο, εξευτέλισε την Υπουργό Μετανάστευσης

Ο νόμος που μόλις ψήφισε η Δανία  και δίνει τη δυνατότητα στο  κράτος να κατάσχει χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος παραμονής τους στη χώρα, έχει προκαλέσει σάλο, όχι μόνον στη χώρα αλλά και σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ο Δανός συγγραφέας  Christian Mørk επέλεξε να εκφράσει την αντίδρασή του στέλνοντας μια επιστολή στην υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Inger Støjberg. Η επιστολή περιείχε τη δαχτυλίδι της προγιαγιάς του.

Ο Mørk ανέβασε στο Facebook φωτογραφία με την επιστολή και το δαχτυλίδι. “Ο προπαππούς μου ήρθε μαζί με την προγιαγιά μου από το Καλίνιγκραντ της Ρωσίας στην Δανία, τη δεκαετία του 1860”, έγραφε στην επιστολή. “Άλλαξε μάλιστα το επίθετο του σε Mørk για να ακούγεται πιο δανέζικο”.

Και εξηγώντας γιατί στέλνει το δαχτυλίδι ανέφερε:

“Από όσο γνωρίζω, οι Δανοί τότε δεν ζήτησαν από την προγιαγιά μου να τους παραδώσει την περιουσία της, όταν πέρασε τα σύνορα. Με τη σκέψη σε όλους αυτούς που θα υποστούν αυτή την ταπεινωτική εμπειρία όμως σας στέλνω το δαχτυλίδι της».

H συμβολική διαμαρτυρία του Δανού συγγραφέα και η δημοσιοποίησή τους μέσω του Facebook έβαλε φωτιά στο διαδίκτυο. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιδοκίμασαν την κίνησή του αλλά υπήρξαν και πολλοί που τον επέκριναν. Μάλιστα, κάποιος έφτασε να απειλήσει μέχρι και τη ζωή του, με αποτέλεσμα ο Μork να κατεβάσει τη φωτογραφία.

 

119345-266736

Η υπουργός Ενσωμάτωσης της Δανίας  απάντησε στο Facebook, υπερασπιζόμενη το νόμο της ντροπής:  «Γνωρίζω ότι ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται διότι η Δανία στο μέλλον θα κατάσχει τιμαλφή από τους πρόσφυγες προκειμένου να πληρώσουν για την διαμονή τους στα κέντρα ασύλου. Η κριτική είναι αδικαιολόγητη αφού ο νόμος ήδη προβλέπει οι Δανοί πολίτες να πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία πάνω από 1.340 ευρώ πριν τους εγκριθεί η χορήγηση επιδομάτων. Είναι αρχή στην Δανία αυτοί που μπορούν να ζήσουν με δικά τους μέσα, να το κάνουν. Αυτό ισχύει για όσους ήδη μένουν εδώ και αυτό θα ισχύσει για όσους μόλις έφθασαν».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here