Δίστομο: Ενας νεκρός δεκάδες στο νοσοκομείο από «τραπέζωμα» βάφτισης σε εστιατόριο

Το εορταστικό τραπέζωμα για τη βάφτιση ενός παιδιού το περασμένο Σάββατο σε εστιατόριο του Διστόμου κατέληξε σε πολύ σοβαρή δηλητηρίαση 40 ατόμων, ενηλίκων και παιδιών, εκ των οποίων ένας 55χρονος, θείος του παιδιού που βαφτίτηκε, υπέκυψε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Την επομένη μάλιστα, τη Κυριακή (το κατάστημα συνέχιζε να σερβίρει!!!) κατέληξαν στα επείγοντα και άλλοι θαμώνες, ανάμεσά τους και ένα παιδί -τα παιδιά είναι στατιστικά πιο ευάλωτα στη λοίμωξη καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι οργανισμοί.

Το νοσοκομείο της Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής γέμισαν με ασθενείς που παροιυσίαζαν συμπτωματα σοβαρής γαστρεντερίτιδας, η οποία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε σαμονέλλωση από μολυσμένη φέτα. Πάντως ακόμη δεν έχουμε διασταυρωμένες και ακριβείς πληροφορίες για το μικρόβιο και το τρόφιμο που προκάλεσε τις λοιμώξεις.

Η βάπτιση έγινε το Σάββατο και το τραπέζι έγινε λίγο μετά  στην παραλία του Διστόμου «Άσπρα Σπίτια». Λίγες ώρες αργότερα, δεκάδες άνθρωποι άρχιζαν να παρουσιάζουν συμπτώματα βαριάς γαστρεντερίτιδας, ενώ σύμφωνα με το Lamiareport.gr, την επόμενη μέρα παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα και  άλλοι  πελάτες του ίδιου καταστήματος.

Ο 55χρονος που κατέληξε, αφού είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, ήταν αδελφός του πατέρα του παιδιού που βαπτίστηκε. Σοβαρή λοίμωξη παρουσίασε και ο 23χρονος γιος του όπως και πολλοί από τους δεκάδες ασθενείς -ειναι εκτός κινδύνου πλέον  όλοι απ΄ό,τι μαθαίνουμε.

Η 49χρονη ιδιοκτήτρια του καταστήματος συνελήφθη. Δεν ξέρουμε ακόμη λεπτομέρειες για τις ευθύνες (αν έφταιγε η συντηρηση του καταστήματος ή οι προμηθευτές του).

Σαλμωνέλλωση

Στην Ελλάδα έχουμε πλέον 400 κρουσματα το χρόνο (παλιότερα είχαμε 1500). Το 90% των κρουσμάτων παρατηρείται Ιούνιο, Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο, και πιο συχνά στη Βόρειο Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Σαλμονέλλα και μικρόβια που συνεδονται με αυτήν μπορεί να φέρει το κοτόπουλο,  το κρέας γενικά,  τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά  αλλά και τα μαχαιροπήρουνα ή τα χέρια που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο τρόφιμο -μπορούν δηλαδή χέρια και σκεύη να μεταφέρουν το μικρόβιο και σε άλλες ομάδες τροφίμων. Επισης πρόβλημα δημιουργείται από τα ξαναζεσταμένα φαγητά.

Περισσότερα για το νόσημα, τα συμπτώματα  και τις επιπλοκές, τα μέτρα πρόληψης και τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται   μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.keelpno.gr/ 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here