Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Νέα δίωξη της αλληλεγγύης

Ενα νέο γύρο απαγορεύσεων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, καταγγέλλει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, αναφερόμενο στο κλείσμο των συνόρων στην Ειδομένη και την απαγόρευση διανομής συσσιτίου στους πρόσφυγες από «μη πιστοποιημένες» ομάδες αλληλεγγύης επικρίνει. 

Η ανακοίνωση του Δικτύου

Δεν πέρασε μια βδομάδα από την τελευταία έκπληξη που μας προκάλεσε η σύλληψη των αλληλέγγυων στη Χίο με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στη Λέσβο σε αλληλέγγυα μέλη ΜΚΟ, που ρυμούλκησαν σκάφος προς τις ακτές της Λέσβου για διάσωση.

Χθες μια ακόμη έκπληξη μας περίμενε:

·         Πρώτο, γιατί δεν επετράπη στο ΠΙΚΠΑ που μαγειρεύει για το στρατόπεδο στη Μόρια στη Λέσβο να μοιράσει το συσσίτιο στους πρόσφυγες, επειδή δεν είναι πιστοποιημένη δομή (λες υπάρχουν και πιστοποιημένες δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των προσφύγων).

·         Δεύτερο, και σημαντικότερο, το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη.  Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι μες στο κρύο και τη βροχή να περιμένουν να τους επιτραπεί η νόμιμη  -με βάση και τις διεθνείς συνθήκες, όχι μόνο το αίσθημα αλληλεγγύης και διεθνισμού- διέλευση προς την Κεντρική Ευρώπη.

Δεν έχει σημασία αν η  κυβέρνηση συμφωνεί ή υποτάσσεται στις εντολές της ΕΕ. Η ουσία  παραμένει η ίδια. Είναι (άλλη) μία κυβέρνηση που θα κρίνει το δικαίωμα στο άσυλο με βάση τη χώρα καταγωγής και όχι τις πραγματικές συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους στην προσφυγιά. Είναι άλλη μία κυβέρνηση που θα συνεχίζει να πορεύεται με καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και τα κέντρα υποδοχής να έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here