Δίκη Χ.Α-δολοφονίας Π. Φύσσα: Στο εδώλιο η ολιγωρία των αστυνομικών

Σαφείς αιχμές κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ  που βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα για ολιγωρία, άφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής Μαρία Λεπενιώτη, την ώρα της κατάθεσης γυναίκας αστυνομικού. ¨Μα για τέτοιες καταστάσεις σας θέλουμε.. Οκτώ αστυνομικοί ήσασταν εκεί», παρατήρησε η πρόεδρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οκτώ της ομάδας ΔΙΑΣ πήγατε εκείνο το βράδυ στο σημείο της συμπλοκής

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ποτέ δεν προτάσσουμε το όπλο και δεν σημαδεύουμε κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το βράδυ, δεν είχαμε απειλή από όπλο.  Έγιναν όλα τόσα βιαστικά που δεν προλάβαμε να ….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Μα, για εκείνη την ώρα σας έχουμε.. Δεν σας έχουμε για ήρεμες καταστάσεις. Το θεωρείτε παράλογο; Τον αστυνομικό τον έχουμε για να μας προστατεύει …Οκτώ αστυνομικοί πήγατε εκεί

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο , κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε , ήταν πενήντα άτομα και  δεν καταλαβαίνω τώρα αυτή την επίθεση..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα το είχατε δεδομένο

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Πιάσαμε μετά το δράστη

Δεν κάναμε συλλήψεις επειδή …έτρεχαν

Σε ερώτηση γιατί μετά τη δολοφονία οι αστυνομικοί δεν προέβησαν σε συλλήψεις, η μάρτυρας κατέθεσε ότι συνέλαβαν τον Ρουπακιά, ενώ όπως είπε, δεν συνέλαβαν κάποιον άλλον «γιατί δεν είδαμε να διαπράττει κάτι… Δε θα τους πιάναμε επειδή έτρεχαν».

Λίγο αργότερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση της μάρτυρος με τις δύο φοιτήτριες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας οι οποίες έχουν καταθέσει ότι ένα τρίτο πρόσωπο επιχείρησε να αποτρέψει τη σύλληψη Ρουπακιά, σε αντίθεση με την αστυνομικό που υποστήριξε ότι «κανείς δεν προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψη του κατηγορουμένου».

Η μάρτυς επέμεινε στα επιμέρους χαρακτηριστικά του σκηνικού της δολοφονίας Φύσσα, ενώ δήλωσε παντελή άγνοια για το πλαίσιο στο οποίο δρα και κινείται η Χρυσή Αυγή.

Ενδεικτικό είναι ότι η μάρτυς δεν ήξερε το πώς διάκειται το συγκεκριμένο κόμμα έναντι της Αστυνομίας. Η κυρία Λεγάτου δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει ποιες ομάδες του πληθυσμού αντιστρατεύεται η Χρυσή Αυγή, ενώ περιόρισε τη γνώση της για τα τάγματα εφόδου στα όσα έχει ακούσει ακροθιγώς από τα ΜΜΕ. «Δεν έκατσα να δω τι είναι το τάγμα εφόδου και πώς επιτίθεται», σημείωσε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι έχει ακούσει επίσης από τα ΜΜΕ, ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση.

Αναλυτικότερα:

Κατά την εξέταση από τον κ. Κώστα Παπαδάκη, εκ της Πολιτικής Αγωγής, η μάρτυς υπερασπίστηκε τη δράση της Αστυνομίας το μοιραίο βράδυ, κάνοντας ακόμη και την πρόεδρο να παρέμβει. «Άρα οκτώ άτομα ήταν δεδομένο, ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα» επεσήμανε η κυρία Λεπενιώτη, επισφραγίζοντας τη διαπίστωση για ολιγωρία, αλλά και φόβο των ενστόλων, ενώπιον της «επικινδυνότητας» των χρυσαυγιτών, κατά τα επεισόδια στο Κερατσίνι.

Στα απόνερα της δήλωσης της μάρτυρος, πως έχει ακούσει ότι η Χ.Α. είναι ναζιστική οργάνωση, μια «ερώτηση» ανέβασε το θερμόμετρο στην αίθουσα. Στην ουσία, επρόκειτο για την προσπάθεια της Πολιτικής Αγωγής, να διατυπώσει ερώτηση περί Αδόλφου Χίτλερ – με αφορμή την ανάρτηση στο enikos.gr, για την επέτειο από τη σφαγή των Καλαβρύτων -, χωρίς επιτυχία, λόγω και των διαμαρτυριών από την υπεράσπιση.

«Ίσως πρέπει να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα», επενέβη η πρόεδρος.

Μάρτυς: Τους θεώρησα επικίνδυνους, ήταν πενήντα άτομα, μεταξύ των οποίων κάποιοι που κρατούσαν ρόπαλα.

Τ. Σαπουντζάκης: Γιατί δεν συλλάβατε κάποιους, όταν ήταν τέσσερις; Αφού είσασταν οπλισμένοι…

Μάρτυς: Ο Δεληγιάννης (συνάδελφος της) προσπάθησε να δεσμεύσει κάποιον από αυτούς, αλλά δέχθηκε σπρώξιμο …

Αντ. Αντανασιώτης: Γιατί δεν προχωρήσατε σε άλλη σύλληψη πλην του Ρουπακιά;

Μάρτυς: Δεν υπήρχε λόγος, προτού γίνει αυτό, δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε κάποιον επειδή τρέχει …

(…)

Πρόεδρος: Αυτούς τους τέσσερις που χτυπάγανε τον Φύσσα;

Μάρτυς: Είχαν φύγει, δεν προλάβαμε να πιάσουμε κάποιον άλλον.

Ο συνήγορος διερωτήθηκε αν έπρεπε τουλάχιστον να γίνει κάποια προσαγωγή

Μάρτυς: Η εντολή μας ήταν να δίνουμε περιγραφή, εμείς παρόλα αυτά κατεβήκαμε και πήγαμε να δούμε τι γινόταν …

Συνήγορος: Πώς διάκειται η Χρυσή Αυγή στην αστυνομία;

Μάρτυς: Δεν γνωρίζω, δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here