Δίκη-παρωδία κατά δημοσιογράφων στην Τουρκία-Επίθεση Ερντογάν σε ξένους διπλωμάτες

 

Σε παρωδία δίκης εξελίσσεται η ποινική διαδικασία σε βάρος των δύο Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για κατασκοπεία μετά από προσωπική μήνυση του προέδρου Ερντογάν. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας, ο Τούρκος πρόεδρος ενοχλήθηκε από την παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη και τους επιτέθηκε με ύβρεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Περίπου 200 άτομα -δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και απλοί πολίτες- συνόδευσαν χθες τον Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, και τον Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης παρόνες ήταν  και αρκετοί ευρωπαίοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων η γενική πρόξενος της Γαλλίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.

«Ποιοι είστε; Τι κάνετε εκεί;» αναρωτήθηκε σε τηλεοπτική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορώντας τους εν λόγω διπλωμάτες για απόπειρα «επίδειξης δύναμης».

«Εδώ δεν είναι χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν στο πλαίσιο των προξενείων τους. «Αλλού χρειάζεται άδεια», συμπλήρωσε.

Οι δύο δημοσιογράφοι δικάζονται αντιμτωπίζοντας την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επειδή τον Ιανουάριο του 2014 άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και βίντεο, για την κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Το άρθρο αυτό προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύτηκε πως «εκείνος που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι».

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, την Παρασκευή, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, να συνεχιστεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους «εθνικής ασφάλειας», προκαλώντας την οργή του κοινού.

Η άρνηση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από την αίθουσα ανάγκασε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να αναβάλει τη δίκη για την 1η Απριλίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here