Δήμητρα Στάθη: Δασοπυροσβέστες Αττικής

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι ένα περιβαλλοντικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που έχει ως κυριότερο σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών  όσον αφορά την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοοπυρόσβεση,  αναδάσωση και προστασία των βουνών της Αττικής καθώς και την αρωγή, στο μέτρο του δυνατού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. «Ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του», τονίζουν οι συντονιστές δασοπυροφυλάξεων του ΕΔΑΣΑ, Δήμητρα Στάθη και Νίκος Καπράλος. «Η ανταμοιβή είναι η ομορφιά του τοπίου, η μυρωδιά του δάσους, ο έναστρος ουρανός και τα χρώματα της ανατολής!».Αν λοιπόν θέλετε κι εσείς να συμβάλετε στην προστασία της Πάρνηθας και να απολαύσετε την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού, την ανεπανάληπτη θέα των πυροφυλακίων και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α:

Τηλ: 210 5200-680 / FAX: 210 5200-681
Website: www.edasa.gr

-Με ποιούς συνεργάζεστε;

Ο Σύλλογός μας συνεργάζεται με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία,  τα κατά τόπους Δασαρχεία  και όποιο άλλο οργανισμό ή φορέα έχει σκοπό την προστασία των δασικών εκτάσεων της Αττικής. Η ιδέα γεννήθηκε το 1987 από μια μικρή παρέα ορειβατών και σπηλαιολόγων, ευαισθητοποιημένων στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πυρκαγιές στα δάση μας. Η κινητήρια σκέψη ήταν να σωθούν οι πνεύμονες πράσινου που είναι ελάχιστοι και τόσο πολύτιμοι για την πυκνοκατοικημένη Αθήνα. Θέλοντας, λοιπόν, να συμβάλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη διάσωση των δασών και προσφέροντας από τον ελεύθερο χρόνο τους, οργάνωσαν μια ομάδα, η οποία θα λειτουργούσε σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.

-Τα πυροφυλάκια;

Η επιλογή των  θέσεων των ξύλινων πυροφυλακίων που φιλοξενούν τους εθελοντές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του παραπάνω σκοπού. Το ένα πριν καταστραφεί από την πυρκαγιά του 2007 βρισκόταν  στην κορυφή Κυρά. Το δεύτερο στη θέση Σκίπιζα,  το οποίο  κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των εθελοντών του Ε.ΔΑΣΑ. Το έτος 2007 και μετά από 19 χρόνια ζωής το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων με την ευγενική χορηγία του WWF ΕΛΛΑΣ και με προσωπική εργασία εθελοντών των δύο οργανώσεων. Άρχισε έτσι να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των εθελοντών, των οποίων η προσέλευση αυξάνεται κάθε χρόνο καθιστώντας τον ΕΔΑΣΑ από μικρή ομάδα σε μεγάλη «οικογένεια» που διακατέχεται όμως από τον ίδιο ενθουσιασμό και συνέπεια με τους ιδρυτές της. Τον Ιούλιο του 2008 κατασκευάστηκαν από το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας τέσσερα νέα πυροφυλάκια στις θέσεις  Κορυφή Καραμανλή, Αλογοράχη, Μόλα και Ντράσιζα. Ο Ε.ΔΑΣ.Α. ανέλαβε τη νυχτερινή πυροφύλαξη σε ένα από αυτά (Πυροφυλάκιο Μόλας).

-Η στελέχωση των πυροφυλακίων;

Γίνεται σε καθημερινή βάση στη Σκίπιζα και σε συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας (βαθμού 4 και 5)  στη Μόλα με βάση το Δελτίο Επικινδυνότητας που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας− από μικρές ομάδες εθελοντών, με επικεφαλής εκπαιδευμένα μέλη του Ε.ΔΑΣ.Α.Εκτός όμως από την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, στις δράσεις του Ε.ΔΑΣ.Α. συμπεριλαμβάνεται  η υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, καθώς διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα δασοπυρόσβεσης ορεινών περιοχών (Ο.Δ.Ο.Π.). Η Ο.Δ.Ο.Π, μετά από πρόσκληση του Συντονιστικού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος, σπεύδει για βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών σε απόκρημνες δασικές περιοχές της Αττικής. Ενδεικτικά, στην καταστροφική φωτιά της Πάρνηθας τον Ιούνιο του 2007 η Ο.Δ.Ο.Π. πραγματοποίησε κατάσβεση και έλεγχο μικροεστιών και αναζωπυρώσεων για τρεις ημέρες, όπως επίσης και σε όλα τα συμβάντα έκτοτε (μόνο για το έτος 2013 συμμετείχε σε τουλάχιστον 6 περιστατικά, τρία εκ των οποίων αποτέλεσαν σοβαρή απειλή για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας).

-Εχετε πυροσβεστικό όχημα;

Από το 2008 ο ΕΔΑΣΑ  διαθέτει πυροσβεστικό όχημα με πυροσβεστικό συγκρότημα χωρητικότητας 600 λίτρων, χορηγία της British Airways. Την επόμενη ημέρα, της χορηγίας (15 Ιουλίου 2008) συμμετείχε στην πρώτη του κατάσβεση στην πυρκαγιά της Οινόης. Έκτοτε το όχημα του ΕΔΑΣΑ πραγματοποιεί περιπολίες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και συμμετέχει σε κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, στελεχωμένο με τα εκπαιδευμένα μέλη της ΟΔΟΠ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here