Δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για τον Τιτανικό

 

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σαν σήμερα, πριν 104 χρόνια,  νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου 1912, μετά από πρόσκρουση με παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον, Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Το ναυάγιο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 1.500 επιβατών και μελών του πληρώματος. Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές θαλάσσιες καταστροφές με απώλειες ανθρωπίνων ζωών σε καιρό ειρήνης, στη σύγχρονη ιστορία. Ο Τιτανικός χτύπησε ένα παγόβουνο 23:40 (ώρα πλοίου) στις 14 Απριλίου 1912, το παρθενικό του ταξίδι και βυθίστηκε 2 ώρες και 40 λεπτά αργότερα 15 του Απρίλη του 1912.

τιτανικος βυθος

Εδώ είναι 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον «Τιτανικό»:

  1. Τιτανικός έγινε ένα υποβρύχιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO 100 χρόνια αργότερα, στις 14 Απριλίου 2012.
  2. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος περίπου 2,4 μιλίων.
  3. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε 73 χρόνια μετά το ναυάγιο, την 1η Σεπτεμβρίου 1985.
  4. Η τελευταία που επέζησε της καταστροφής, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαΐου, του 2009, ηλικίας 97. Ήταν δύο μηνών την ημέρα του ναυαγίου.
  5. Μια βουβή ταινία, διασώθηκε από τον Τιτανικό. Είχε κινηματογραφηθεί πέντε ημέρες πριν το ναυάγιο. Πρωταγωνιστούσε η Dorothy Gibson, η οποία επέζησε του ναυαγίου. Το φιλμ, κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τη βύθιση, ήταν η πρώτη από τις πολλές ταινίες σχετικά με το συμβάν.
  6. Στον Τιτανικό υπήρχαν περίπου 12 σκυλιά. Τρία διασώθηκαν, δύο Pomeranians και Pekinese. Η γάτα του πλοίου,, η Jenny, δεν κατάφερε να επιβιώσει.
  7. Υπήρχαν 20.000 μπουκάλια μπύρας επί του πλοίου, 1.500 μπουκάλια του κρασιού και 8.000 πούρα – όλα για τη χρήση των επιβατών πρώτης κατηγορίας.
  8. Το τελευταίο δείπνο που σερβιρίστηκε στους σε επιβάτες, πρώτης θέσης αποτελείτο από 12 πιάτα.
  9. Ένα μπισκότο από μια σωσίβια λέμβο στον Τιτανικό πωλήθηκε σε δημοπρασία για 15.000 λίρες το 2013.
  10. Ένα βιολί που υποτίθεται ότι έπαιξε με αυτό ο βασικός του συγκροτήματος του πλοίου Wallace Hartley, ενώ το πλοίο βυθιζόταν, πουλήθηκε για 900.000 λίρες.

Και μερικά ιστορικά στοιχεία

Το πλοίο ήταν υπό τις διαταγές του 62χρονου Πλοιάρχου Έντουαρντ Τζον Σμιθ, του πρεσβύτατου των πλοιάρχων της White Star Line. Είχε εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών σε ταξίδια.

τιτανικος πλοιαρχος

Οι συνθήκες πάγου αποδίδονται στον ήπιο χειμώνα ο οποίος προκάλεσε τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού παγόβουνων στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας.[15] Επιπλέον, είναι σήμερα γνωστό ότι τον Ιανουάριο του 1912, η Σελήνη ήλθε πλησιέστερα στη Γη από ότι τα προηγούμενα 1.400 χρόνια, την ίδια στιγμή που η Γη πραγματοποιούσε την πλησιέστερη ετήσια προσέγγιση της με τον Ήλιο. Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά υψηλές παλίρροιες οι οποίες πιθανόν οδήγησαν μεγαλύτερο αριθμό παγόβουνων από τον συνηθισμένο να φτάσει στις περιοχές που κινούνταν πλοία λίγους μήνες αργότερα.

τιτανικος

τιτανικος

τιτανικος

Η κατασκευή του Τιτανικού απαίτησε 26 μήνες μέχρι την καθέλκυσή του στα ναυπηγεία Harland & Wolff. Οι εργασίες κατασκευής ήταν δύσκολες και επικίνδυνες, με αποτέλεσμα 7 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους και 246 να τραυματισθούν, από τους οποίους οι 28 πολλοί σοβαρά. Ο Τιτανικός καθελκύστηκε στις 12:15 μ.μ. της 31ης Μαΐου 1911.

Πολλές φωτογραφίες από το Εσωτερικό του «Τιτανικού» με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας έγιναν έγχρωμες.

τιτανικος

τιτανικος

τιτανικος

Η Millvina Dean, η τελευταία επιζήσασα του «Τιτανικού», πέθανε την Κυριακή 31 Μαίου 2009, σε ηλικία 97 ετών στο Southampton, την πόλη απ όπου ο Τιτανικός ξεκίνησε το μοιραίο του ταξίδι. (VIDEO)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here