Δάνης Κόκκινος: «Τα σχολεία πάνε σινεμά»

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών και προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, παρουσιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  στο Ολύμπιον και στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.  Μας εξηγεί ο υπεύθυνος προγράμματος  Δάνης Κόκκινος, τηλ  2310 -378.451)

-Τα προγράμματα;

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας, το πρόγραμμα «Τα σχολεία πάνε σινεμά», δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα. Ο δεύτερος άξονας, περιλαμβάνει μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων δράσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων, που σκοπό έχουν την γνωριμία και εξοικείωση των μαθητών με την Έβδομη Τέχνη.

-Ο στόχος τους;

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι όχι μόνο να ενταχθεί η τέχνη του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία αλλά να αναπτυχθεί και μια αμφίδρομη, ανοιχτή και σταθερή σχέση των μαθητών με όλους τους τομείς του κινηματογράφου, δίνοντας έτσι και ένα κίνητρο κινηματογραφικής δημιουργίας στους νέους ανθρώπους. 

-Τι γίνεται στο  Ολύμπιον;

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει προβολές ταινιών για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που πραγματοποιούνται στο Ολύμπιον. Οι ταινίες του προγράμματος επιλέγονται με γνώμονα την ηλικία των θεατών, την καταλληλότητα του θέματος και την καλλιτεχνική αρτιότητά τους.

Οι προβολές κλείνονται τηλεφωνικά από τα σχολεία στο γραφείο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η επιλογή της ταινίας γίνεται από κατάλογο διαθέσιμων ταινιών.

Το πρόγραμμα προβολών εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ταινίες. Την πλήρη λίστα ταινιών καθώς και πληροφορίες για τις ταινίες, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες

Αναλυτικός κατάλογος των ταινιών στο www.filmfestival.gr (καρτέλα «Εκπαιδευτικά»)

Τιμή εισιτηρίου: 3 € / άτομο

-Στο  Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης;

Αυτό εφαρμόζει μια σειρά ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων για το σχολικό έτος 2015-2016. Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον μαγικό κόσμο της Έβδομης Τέχνης, από την ιστορία της κινούμενης εικόνας και τα επαγγέλματα του κινηματογράφου μέχρι τα κινηματογραφικά κινήματα ενώ, μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και στο γύρισμα μιας ταινίας μικρού μήκους. Ο σχεδιασμός των δράσεων αυτών στηρίχθηκε σε βασικές αρχές παιδαγωγικού χαρακτήρα όπως η ενεργή δημιουργική δράση του μαθητή, η διαδραστικότητα, η βιωματική προσέγγιση, η ομαδικότητα και κυρίως η επαφή  με τον εκπαιδευτικό.

Οι επισκέψεις κλείνονται τηλεφωνικά στο Μουσείο Κινηματογράφου, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (9:00 – 13:00). Η διάρκεια των προγραμμάτων ποικίλλει από 60 έως 75 λεπτά. Στο χώρο του μουσείου μπορούν να φιλοξενηθούν έως 2 ομάδες (20 ατόμων) ταυτόχρονα.

Πληροφορίες:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων : Μαρία Παπασωτήρη (papasotiri@cinemuseum.gr, τηλ. 2310-508.398).
Αναλυτική περιγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο www.cinemuseum.gr  ή  www.filmfestival.gr  (καρτέλα «Εκπαιδευτικά»)

Τιμή εισιτηρίου: 2 € /άτομο

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here