Γ. Σακελλαρίδης: Πρόοδος μεν αλλά παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

«Μια συμφωνία δεν μπορεί να είναι επωφελής αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε ότι για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση η κυβέρνηση θέτει τέσσερα προαπαιτούμενα: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους, να μην υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις και να υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ακόμη εξήγησε ότι όταν δηλώνει αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις δεν υπονοεί ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές. Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση δεν θα είναι νέο μνημόνιο και θα ψηφισθεί  στη Βουλή.

Όπως είπε, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και για αυτό υπάρχει αισιοδοξία, όμως παραμένουν τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά ως πλαίσιο για μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή.

«Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με τις κόκκινες γραμμές, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα αποπληρωθεί κανονικά η επόμενη δόση στο ΔΝΤ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις ετνός και εκτός Ελλάδος, ωστόσο ζήτησε να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών.

Αναφορικά με το αν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα καταργηθεί ή θα ανασταλεί -θέμα που προέκυψε μετά από σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου στον ΑΝΤ1- ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «σημασία έχει πως δεν θα ισχύσει». «Τους συνταξιούχους», πρόσθεσε, «δεν τους απασχολεί η νομική μέθοδος, αν θα είναι επ’ αόριστον αναστολή ή νομοθετική κατάργηση».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση επικουρικών συντάξεων», ξεκαθάρισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here