Γ. Κατρούγκαλος: Τι αλλάζει σε κινητικότητα, αξιολόγηση, μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
 Το χρονοδιάγραμμα  για δύο σημαντικές τομές που συνδέονται με τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα θέτει  με συνέντευξή του στο Press Publica, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, την ίδια ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την αποκατάσταση των «διαθέσιμων».
 
Όπως επισημαίνει, εντός ενός –ενάμιση μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών και την αξιολόγηση, ενώ θα χρειαστεί  περισσότερος χρόνος,  ενδεχομένως και πέραν του εξαμήνου,  για την  καταγραφή των πραγματικών αναγκών της διοίκησης και τον εξορθολογισμό των δομών, των διαδικασιών και της κατανομής του προσωπικού της .
 
Ο υπουργός:
– Γνωστοποιεί ότι θα παραμείνουν στην ΕΛΑΣ 350 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.
– Δεσμεύεται ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.
– Επισημαίνει  ότι η απόδοση της διοίκησης θα κρίνεται και από τους πολίτες,  προαναγέλλοντας σχετικές ρυθμίσεις για μορφές άμεσης δημοκρατίας.
– Αν και ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος σε νέες μειώσεις,  παραδέχεται ότι υπάρχουν μισθολογικές αδικίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.  «Για ίση εργασία», αναφέρει,  «πρέπει να προβλέπεται ίδια αμοιβή».
 
Ως προς τις νέες προσλήψεις, πέραν των επαναπροσλήψεων , τονίζει  ότι «προσπαθούμε για το καλύτερο», υποννοώντας ευθέως ότι θα είναι περιορισμένες σε σχέση με τις 15.000 προσλήψεις  που προβλέπει ο προηγούμενος προυπολογισμός.  Κριτήριο για τις νέες προσλήψεις είναι  η δημοσιονομική δυνατότητα του κράτους. ΄Οπως λέει χαρακτηριστικά,  οι νέες προσλήψεις θα είναι «όσες επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους».
 
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές  και το ενδεχόμενο αυτές να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ο κ. Κουτρούγκαλος εκτιμά ότι  σήμερα δεν είναι αναγκαίο ένα δημοψήφισμα . Δηλώνει, ωστόσο, ότι από θέση αρχής «είναι υπέρ της δυνατότητας του λαού να απαντά μόνος του σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του τόπου».
 
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
 
– Eρώτηση: Το σχέδιο νόμου που καταθέσατε στη Βουλή αποκαθιστά , όπως έχετε πει, αδικίες της μνημονιακής περιόδου. Πότε υπολογίζετε ότι θα ξεκινήσει το κυρίως μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης με τη μεγάλη κινητικότητα εντός του Δημοσίου; Θα είναι υποχρεωτική;
 
– Απάντηση: Η μεταρρύθμιση ξεκινά από το παρόν νομοσχέδιο. Αυτό δεν αποτελεί απλώς το πρώτο πλήγμα στο μνημονιακό παρασύνταγμα, αλλά ενσωματώνει θεσμικές αλλαγές εκδημοκρατισμού που αποτελούσαν αίτημα της κοινωνίας εδώ και δεκαετίες, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης ως απεργοσπαστικού μηχανισμού. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την εισαγωγή θεσμών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής: Άμεσα, εντός ενός –ενάμιση μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών και την αξιολόγηση. Η μείζων τομή που αποσκοπεί στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών της διοίκησης και τον εξορθολογισμό των δομών, των διαδικασιών και της κατανομής του προσωπικού της είναι μείζον έργο, που θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως και πέραν του εξαμήνου, που ήταν η αρχική μου πρόβλεψη.
Κατρούγκαλος
 Ως προς την κινητικότητα τώρα: ένας τίμιος και αντικειμενικός μηχανισμός κινητικότητας, όχι προθάλαμος απόλυσης όπως αυτός των μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι αναγκαίος, για δύο λόγους: αφενός για να αντιμετωπιστεί η εξαρχής στρεβλή οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, άμεση συνέπεια της πατρωνείας και του πελατειασμού.  Αφετέρου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μαζικής απομείωσης του προσωπικού την τελευταία πενταετία. Υπενθυμίζω ότι από 920.000 δημοσίους υπαλλήλους έχουμε σήμερα μόνον 600.000.
 
Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων; Υπάρχει αριστερή αξιολόγηση;
– Η κοινωνία πρέπει να μπορεί να αποτιμά τις υπηρεσίες που της προσφέρει η δημόσια διοίκηση. Αυτό, αποτελεί κατά τη γνώμη μου εφαρμογή των αρχών της αριστεράς στο θέμα που με ρωτάτε. Και αυτό για έναν απλό λόγο: δεν έχουμε δημόσια διοίκηση για να μισθοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά για να εξυπηρετούνται οι βασικές κοινωνικές ανάγκες, να έχουμε περίθαλψη όταν αρρωσταίνουμε, εκπαίδευση τα παιδιά μας κ.ο.κ.  Η αξιολόγηση που θα καθιερώσουμε, συνεπώς, δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Θα αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ατομική και συλλογική απόδοση της διοίκησης, ενσωματώνοντας, μάλιστα, και μορφές άμεσης δημοκρατίας.
 
Εσείς έχετε κόκκινες γραμμές ως προς τις αλλαγές στο νέο μισθολόγιο; Είστε κατά των μειώσεων ή υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μειώσεις δεν σας βρίσκουν αντίθετο; 
 
Δεν είναι νοητές νέες μειώσεις, όχι μόνον από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και από πλευράς αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει να υπάρχει πάντως εξορθολογισμός του μισθολογίου, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αδικίες, για ίση εργασία να προβλέπεται ίδια αμοιβή.
 
Στο νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις ποιες σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης;
 – Προσανατολιζόμαστε στο να διευρύνουμε το δικαίωμα επιλογής των υπαλλήλων, σε συνδυασμό, πάντοτε, με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
 
Ποια κατηγορία εργαζομένων αφορά;
– Αφορά δημοτικούς ααστυνομικούς οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΛΑΣ. ΄Εχει ήδη αποφασιστεί να κρατήσει η ΕΛΑΣ 350 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς.
 
Από τις 15.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο προηγούμενος προυπολογισμός , πόσες θα είναι οι νέες, πέραν των επαναπροσλήψεων;
– Όσες επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους. Προσπαθούμε, σε συνεργασία με τον Δ. Μάρδα, για το καλύτερο.
 
Ποια ζητήματα θέτουν οι θεσμοί ως προαπαιτούμενα σε σχέση με το Δημόσιο;
– Οι θεσμοί, μέχρι στιγμής, ζητούν διευκρινίσεις ως προς τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες.
 
Οι διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές γίνονται μέσω συγκρούσεων και ασφυκτικών πιέσεων. Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, η λογική του δημοψηφίσματος σας βρίσκει σύμφωνο;
– Η εντολή της κυβέρνησης είναι νωπή και η αποδοχή της από την κοινωνία πολύ ευρύτερη της εκλογικής της βάσης. Συνεπώς, παίρνοντας υπόψη τα υφιστάμενα τώρα δεδομένα, δεν είναι αναγκαίο σήμερα ένα δημοψήφισμα. Από θέση αρχής , πάντως, εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας του λαού να απαντά μόνος του σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του τόπου.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here