Γ. Κασιμάτης: Υπάρχουν νομικές ευθύνες για την κύρωση των μνημονίων

Ζήτημα «σοβαρών νομικών ευθυνών» που προκύπτουν από την αντισυνταγματική κύρωση των μνημονιακών ρυθμίσεων από τις προηγούμενες , όσο και από το ίδιο το αντισυνταγματικό περιεχόμενό τους, ήγειρε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης στη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής φέρνοντας στο προσκήνιο θέμα «τέλεσης αδικημάτων».

Ο έγκριτος συνταγματολόγος έγινε ο πρώτος μάρτυρας της Εξεταστικής Επιτροπής που προχώρησε πέρα από το θέμα των πολιτικών ευθυνών και έκανε λόγο για τέλεση αδικημάτων τα οποία σχετίζονται με τις παραβιάσεις του Συντάγματος από το Μνημόνιο. Βέβαια, η μαρτυρία του μπορεί να αποτέλεσε κόλαφο για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά ο ίδιος απέφυγε να προσωποποιήσει τις ευθύνες κατονομάζοντας πολιτικούς αξιωματούχους. «Δεν είναι σκοπός μου να αναδείξω ενόχους ή υπευθύνους, αλλά κυρίως να επισημάνω τις πράξεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου παραβίασαν θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος, όχι μόνο του Συντάγματός μας, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είμαστε μέλη» είπε κατά τη χθεσινή του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια.

Ο κ. Κασιμάτης παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τόσο η διαδικασία κύρωσης όσο και το περιεχόμενο των Μνημονίων παραβίασαν κατάφωρα το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπήρξε παραβίαση του Συντάγματος σε επίπεδο προπαρασκευής αφού η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (την οποία δεν κατονόμασε) εξελέγη με διαφορετικό πρόγραμμα αλλά τελικά προχώρησε στην κύρωση του Μνημονίου δίχως να ενημερώσει «κανένα από τα όργανα του πολιτεύματος (τους πολίτες, τη Βουλή,  τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κτλ)». «Η μη ενημέρωση του ελληνικού λαού αποτελεί για εμένα βαρύτατη παραβίαση της αντιπροσωπευτικής αρχής, της κοινοβουλευτικής αρχής και της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος».

Ακόμη πιο σοβαρές ήταν όμως οι ενστάσεις που διατύπωσε ο κ. Κασιμάτης ως προς το περιεχόμενο των Μνημονίων καθώς σημείωσε ότι σε αυτές «υπάρχει ρητή παραίτηση απ’ όλες τις ασυλίες προστασίας των ζωτικής σημασίας αγαθών και ρητώς από τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας». Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι μνημονιακές συμβάσεις δεσμεύουν το σύνολο της περιουσίας της χώρας. «Η καθολική αυτή δέσμευση αυτή η καθολική εάν δεν φύγει σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει οικονομική πολιτική η Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση…» κατήγγειλε ο κ. Κασιμάτης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απολύτως αντισυνταγματικό» τον νόμο για την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ που επιβάλλει να καταβάλλονται υπέρ των δανειστών τα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας.

Ο κ. Κασιμάτης υποστήριξε επίσης ότι οι μνημονιακές συμβάσεις όφειλαν να είχαν κυρωθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή αφού παραχώρησα εθνικές αρμοδιότητες σε ξένα όργανα. Η ενισχυμένη πλειοψηφία «απαιτείται για την ισχύ των διατάξεων στο εσωτερικό, εδώ, στη χώρα. Γεννάται, λοιπόν, το θέμα, επειδή δεν επικυρώθηκαν, αν υπάρχει και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να μην υπάρχει καμία διεθνής δέσμευση της Ελλάδας» ανέφερε.

Οι αναφορές του κ. Κασιμάτη  προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Κασιμάτη ότι «πλέκει τη δήθεν βάση για την τέλεση αδικημάτων». Αν και δεν υπήρξε σχετική αναφορά του κ. Κασιμάτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι παρέπεμψε σε έσχατη προδοσία.

Στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσε χθες και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος υποστήριξε ότι το Μνημόνιο είναι καλύτερο από την επιστροφή στη δραχμή. «Μπροστά στην κόλαση της δραχμής το μνημόνιο θα μοιάζει με παράδεισο» ανέφερε ο κ. Μίχαλος ο οποίος, πάντως, καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τον τρόπο που εφάρμοσε το Μνημόνιο.

Μ.Χ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here