Γ. Βάιντμαν: Δεν επείγει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο Γενς Βάιντμαν επισημαίνει: «Το 2014 οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».

Επιπλέον, ο Βάιντμαν καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αυξήσει τα ελλείμματα λόγω του προσφυγικού και να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Σχετικά με τα capital controls επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση τα εφάρμοσε και εκείνη είναι που θα αποφασίσει πότε θα τα πάρει πίσω.

Παρατηρεί τέλος ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και ότι κάτι τέτοιο θα αμοιβαιοποιούσε τους κινδύνους που απορρέουν από τις εθνικές πολιτικές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here