Γολγοθάς το εξωτερικό για Creta Farm

Γολγοθάς έχει αποδειχθεί η προσπάθεια της αλλαντοβιομηχανίας από την Κρήτη, Creta Farm να πραγματοποιήσει αξιοσημείωτα έσοδα στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό διατηρεί τη θέση της στην ελληνική αγορά αλλά η δραστηριότητά της είναι οριακή σε ταμειακές ροές («μπαίνει λίγο μέσα») ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων παραμένει ζημιογόνος, αφού ο υψηλός δανεισμός της «τρώει» όλα τα κέρδη.

Το 2015 έκλεισε για την Creta Farm με πωλήσεις 105,496 εκατ. ευρώ οριακά αυξημένες έναντι 104,845 εκατ. ευρώ το 2014. Από αυτές περίπου τα 4,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αγορές του εξωτερικού έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2014. Η αύξηση προήλθε από τις πωλήσεις στην Αυστραλία, όπου η εταιρεία έκανε το πρώτο ένα εκτομμύριο ευρώ το 2015 (συγκεκριμένα 1,077 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με τη διοίκηση ελπίζει σε βελτίωση.

Τα έσοδα του εξωτερικού είναι κυρίως royalties, δηλαδή έσοδα που αποδίδει κάποιος τρίτος ο οποίος εκμεταλλεύεται κάποιο περιουσικό στοιχείo της εταιρείας (άυλο ή υλικό), κατόπιν σχετικής άδειας της εταιρείας.

Από το 2007 το άνοιγμα στο εξωτερικό, αλλά..

Θυμίζουμε ότι η απόπειρα απόκτησης εσόδων από το εξωτερικό είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω συνεργασιών και royalties ξεκίνησε το 2007 με διάφορα ανοίγματα από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία. Ομως, το εξαγωγικό επιχειρείν δεν είναι εύκολη δουλειά και ουσιαστικά παραμένει ανεκπλήρωτος πόθος για τα αδέλφια Τάκη και Μανόλη Δομαζάκη, τους ιδιοκτήτες και επικεφαλής της διοίκησης.

Η εταιρεία έχει σημαντική εξάρτηση από δύο πελάτες, οι οποίοι έκαναν το 30,7% ή 32,3 εκατ. του τζίρου.

Η τραπεζική εξάρτηση επίσης είναι μεγάλη με τον δανεισμό να ανέρχεται σε 104,6 εκατ. ευρώ (έναντι 101,2 εκατ. ευρώ το 2014). Για την εξυπηρέτησή τους (τόκοι και άλλα έξοδο) η εταιρεία πλήρωσε περίπου 6,5 εκατ. ευρώ το 2015.

Ετσι, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) των 10,639 εκατ. ευρώ γίνονται ζημιές 3,2 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των τόκων, των εξόδων διοίκησης/διάθεσης και φόρων.

Χρ. Ιωάν.

Aπό Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here