Γλέζος στη Deutsche Welle: Να εκπληρώσει η Γερμανία το χρέος της

Επιμένει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle και δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα συμψηφισμού τους με τα ελληνικό χρέος.

Ο κ. Γλέζος είναι καλεσμένος του κόμματος «Η Αριστερά» και περιοδεύει αυτό το διάστημα τη Γερμανία, έχοντας ως σκοπό της επίσκεψής του την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα των αποζημιώσεων, με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια μετά τη γερμανική συνθηκολόγηση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα οι γερμανικές κυβερνήσεις φοβούνται τις αποζημιώσεις στα θύματα των Ναζί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, δεν έχουν δώσει πουθενά αποζημιώσεις για θύματα, γιατί να ματαιώσουν και να δημιουργήσουν σύγχυση με το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τα κράτη και ειδικά προς την Ελλάδα που είναι η μόνη που δεν την έχουν πληρώσει.

Ο Μανώλης Γλέζος παραδέχεται πως το θέμα των οφειλών μόλις πρόσφατα ετέθη επίσημα από ελληνικής πλευράς σε κυβερνητικό επίπεδο. Στην ερώτηση αν θα προβαλλόταν χωρίς το ξέσπασμα της κρίσης, απαντά: «Είναι ανεξάρτητο το θέμα των δανείων από το πάγιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να συμψηφιστούν – σε καμία απολύτως περίπτωση».

Ο ίδιος πιστεύει πως τα ελληνικά αιτήματα δεν μπορούν να υποκατασταθούν με γερμανικές προτάσεις όπως  το Ελληνογερμανικό Ταμείο του Μέλλοντος που ήδη λειτουργεί ή την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας κατά το πρότυπο του Γαλλο-γερμανικού και του Πολωνο-γερμανικού.  Από την άλλη ο . Γλέζος δηλώνει πως «αν ξοφλήσουν τις οφειλές τους, τα δεχόμαστε», δείχνοντας πως δεν τα απορρίπτει τελείως.

Ο Μ. Γλέζος επιμένει και στους δικούς του υπολογισμούς για το ύψος των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα τις οποίες εκτιμά στα 162 δις ευρω και όχι στα 280 δις ευρώ που τα υπολόγισε το ελληνικό ΓΛΚ.

Από την άλλη πλευρά η επίσημη γερμανική στάση στο θέμα των ελληνικών αιτημάτων είναι πάντως ότι νομικά και πολιτικά το θέμα έχει κλείσει με τη Χάρτα των Παρισίων το 1990, η οποία χαιρετίζει τη Συμφωνία 2+4 που αφορά τη γερμανική ενοποίηση. Ο Μανώλης Γλέζος επιμένει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, δεδομένου ότι το 1995 η ελληνική πρεσβεία στη Βόννη με ρηματική διακοίνωση προς στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει τη διαπραγμάτευση των αιτημάτων για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι υπέρ της ελληνογερμανικής φιλίας και υπογραμμίζει ότι: «Δεν ευθύνεται ο γερμανικός λαός για τις εγκληματικές πράξεις του Γ΄ Ράιχ. Αυτό το έλεγα πάντοτε. Έχει έναν πολιτισμό ο γερμανικός λαός, έχει έναν πολιτισμό ο ελληνικός λαός. Θα μπορούσε να αποτελέσει ο κάθε πολιτισμός τον παραστάτη όπου θα στηθεί η γέφυρα φιλίας όχι μονάχα των δύο λαών αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here