Γκιουλέν: Θα παραδοθώ και θα εκτίσω την βαρύτερη ποινή, εάν τεκμηριωθεί έστω το1/10 των κατηγοριών

«Αν το ένα δέκατο των κατηγοριών εναντίον μου τεκμηριωθούν, δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω στην Τουρκία και θα εκτίσω τη βαρύτερη ποινή» τόνισε μέσω άρθρου του που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, ο Γκιουλέν τόνισε ότι θα παραδοθεί στις τουρκικές αρχές εφόσον κριθεί ένοχος από ένα διεθνές ανεξάρτητο σώμα, το οποίο θα διερευνήσει την υπόθεση.

Ο 75χρονος ιεροκήρυκας, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έχει καταδικάσει με δήλωσή του το πραξικόπημα, κι επιπλέον υποστηρίζει ότι η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ελεγχόμενη από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η Άγκυρα ασκεί συνεχείς πιέσεις προς την Ουάσινγκτον για να εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες εκκαθαρίσεις ανθρώπων που φέρονται να συνδέονται με τον Γκιουλέν, από τα Σώματα Ασφαλείας, το Δικαστικό Σώμα, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» σε ό,τι αφορά το αίτημα της έκδοσης του Γκιουλέν, λέγοντας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πως «Συνεχίζεται η προετοιμασία εγγράφων (για την έκδοση) και έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε θετικές ενδείξεις από τις ΗΠΑ ως απάντηση στα αιτήματά μας».

«Η Άγκυρα ετοιμάζει για να στείλει στην Ουάσινγκτον νέα έγγραφα για τον Γκιουλέν, την ώρα που όλος ο κόσμος ξέρει πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος» είπει ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here