Γκίζι: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

Για τα επόμενα τρία χρόνια της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» θα ηγείται  ο Γερμανός Gregor Gyzi, ο οποίος εξελέγη από το 5ο συνέδριό της, νέος πρόεδρος του κόμματος.

Οι σύνεδροι εξέλεξαν ακόμα τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος που συμπληρώνουν την προεδρία. Πρόκειται για τον Γάλλο Πιερ Λοράν, για την Ισπανίδα Μάιτε Μόλα, την Βουλγάρα Μαργαρίτα Μίλενα και τον Ιταλό Πάολο Φερέρο. Ο Γκρέγκορ Γκίζι διαδέχεται τον Γάλλο Πιερ Λοράν και δεν είχε αντιπάλους.

Toν Ιούλιο του 2015, όσο ήταν ακόμα πρόεδρος του Die Linke, είχε πάρει θέση κατά της γερμανικής κυβέρνησης και υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας στο κοινοβούλιο:

«Η καταστροφική γερμανική πολιτική των μνημονίων τα τελευταία 7 χρόνια έφερε ακριβώς το αντίθετο απ´ ό, τι περιμέναμε. Η Ελλάδα χρειάζεται σωστές μεταρρυθμίσεις. Η υποτιθέμενη καλύτερη προσφορά της Ε.Ε. είναι εδώ και τρεις μήνες σχεδόν η ίδια. Οι Έλληνες το καταλάβανε και θα ψηφίσουν ΟΧΙ σε μια τέτοια πρόταση.» (για το δημοψήφισμα που είχαμε για το μνημόνιο) Παρά να εκφοβίζετε των ελληνικό Λαό για να αλλάξετε ασυνείδητα την ψηφοφορία με το που του λέτε πως η ψηφοφορία είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», να βιαστείτε και να κάνετε μια πραγματικά βελτιωμένη πρόταση στη Ελλάδα, πριν το δημοψήφισμα. Με αυτά που κάνετε, θα πεισμώσουν παραπάνω οι Έλληνες και θα πούνε ΟΧΙ στην πρόταση. Μην περιμένετε την ελληνική πλευρά αλλά πράξτε το εσείς κυρία Merkel, αμέσως. Οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στη Ε.Ε. ας είναι και σε μεγαλύτερο κόστος από ό,τι ήθελαν.  Γιατί άραγε ο Junker σήμερα απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» για οποιαδήποτε ερώτηση. Άκου να δεις, ούτε την ερώτηση να μην διαβάσουμε. Και άμα είναι τόσο δημοκράτης γιατί επεμβαίνει άμεσα στις διαδικασίες μιας ψηφοφορίας ενός άλλου λαού, για να τον παροτρύνει. Αυτό έγινε την τελευταία φορά στον Β´ παγκόσμιο πόλεμο των Ναζί!!!!! Ένα ΟΧΙ για το τελευταίο πακέτο των Ευρωπαίων σημάνει ξανά επαναδιαπραγμάτευση με ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα. Για αυτό λένε ψέματα πως η ερώτηση είναι «η Ελλάδα στην Ευρώπη». Για να σας τρομοκρατήσουν.»

 Στις 15 Οκτωβριου φέτος είπε ότι η Γερμανία με τη στάση της, δίχως ίχνος αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, καταστρέφει την ενότητα όλης της Ευρώπης
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Γεννήθηκε το 1948 στο Ανατολικό Βερολίνο και σπούδασε νομικά -δικηγόρος. Ο πατέρας του ήταν υπουργός Πολιτισμού από το 1966 έως το 1973. Από τη μητέρα του είχε θείο τον ακτιβιστή Gottfried Lessing που είχε εξοριστεί στην Νότιο Ροδεσία  Από τους παππούδες του είχε εβραϊκή και ρωσική καταγωγή. Η αδελφή του Gabriele Gyzi είναι ηθοποιός και δραπέτευσε από την Ανατολική Γερμανία το 1985 -τώρα ζει στο Βερολίνο

Ο Γκίζι ανήκε από το 1967  στο ανατολικογερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενότητας SED,  αλλά στην αναθεωρητική πτέρυγα του SED (ταυτίσθηκε στα τελευταία χρόνια με τις απόψεις Γκορμπατόφ) και ήταν ο τελευταίος ηγέτης του κόμματος.

Το 1989 (απ΄όπου η φωτ.) πρωτοστάτησε σε μαζικ’ες διαδηλώσεις για εκλογές.

Οταν το Δεκέμβρη παραιτήθηκε ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας ο Γκίζι εξελέγη πρόεδρος του κόμματος αλλά δεν πήρε πολιτικό οφίτσιο γιατί το SED  εγκατέλειψε το μονοπώλιο της εξουσίας την 1η Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

«Το SED κατέστρεψε τη χώρα», είχε πει τότε ο Γκίζι  και προχώρησε σε αλλαγές και στην «υιοθέτηση μιας άλλης μορφής σοσιαλισμού».

Ουσιαστικά  από τις 16 Δεκεμβρίου και επίσημα «μετεξέλιξε» το κόμμα αυτό  στο μετακομμουνιστικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού SED-PDS από το οποίο ξεπήδησε αργότερα το Die Linke  Το RDS παρέμεινε ως κόμμα κι εκείνος ως πρόεδρος μέχρι τις 3 Οκτωβριου του 1990, όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία και το κόμμα διαλύθηκε

Εξελέγη στη Βουλή πάντως της Γερμανίας -εκλεγόταν μέχρι και το 2000, παρότι το 1992 τον κατηγόρησαν ότι ήταν ανεπίσημα συνεργάτης της Στάζι και ήρθη η βουλευτική του ασυλία το 1996. Η έρευνα τότε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Γκίζι είχε συνεργαστεί έμμεσα με τη Στάζι με το ψευδώνυμο IM Notar από το 1978 έως το 1989. Εκανε έφεση και διαμαρτυρήθηκε, αλλά διατήρησε πάντως την έδρα του στην Μπούντεσταγκ και στις εκλογές του 1998

Το 2000 παραιτήθηκε από πρόεδρος του  PDS αλλά παρέμεινε μέλος και αναμίχθηκε με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 2004 χρειάστηκε να κάνει επέμβαση στον εγκέφαλο και έπαθε, επίσης έμφραγμα, αλά επιβίωσε και από τα δύο και έκοψε το κάπνισμα.

Το 2005 το κόμμα του μετονομάστηκε σε Κομμα της Αριστεράς – PDS και ενοποιήθηκε με το Κόμμα Εργατικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης σχηματίζοντας μαζί το Die Linke

H ΧΤΕΣΙΝΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε μεταξύ άλλων χθες τα εξής

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων»

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του για τους φορολογικούς παραδείσους, για τις συμφωνίες TTIP και TISA, για τη λιτότητα, που όπως είπε καταστρέφει την Ευρώπη και για την ανάγκη λύσης στην περιβαλλοντική και την προσφυγική κρίση. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι «δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε», υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενάντια στον εθνικισμό

Εξέφρασε το όραμά του για μια ευρωπαϊκή αριστερά, πιο ενεργή και πιο μαχητική, ενώ δεσμεύτηκε ότι κατά την προεδρία του θα βγει στην επιφάνεια μια Γερμανία πολύ διαφορετική από αυτή της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here