Γκάμπριελ: «Ψευδαίσθηση» η ένταξη της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους στην Ε.Ε. τη δεδομένη χρονική στιγμή

Ακόμη και η ιδέα της ένταξης της Τουρκίας ή κάποιου άλλου μικρού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση απότελει «ψευδαίσθηση» τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 10 με 20 χρόνια, προκειμένου η Τουρκία να είναι έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ τόνισε ότι «Η ιδέα ότι κάποιος έρχεται τώρα και γίνεται πλήρες μέλος της Ε.Ε. είναι ούτως ή άλλως ψευδαίσθηση – η ίδια η Ε.Ε. αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να δεχτεί έστω και ένα μικρό κράτος ως επιπλέον κράτος-μέλος».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε ότι «Θα χρειαστούν ακόμα δέκα, είκοσι χρόνια ώσπου η Τουρκία να είναι έτοιμη για ένταξη».

Ακόμη, ο κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε και στις απειλές της Άγκυρας για ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί ως τον Οκτώβριο το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο να επισημαίνει ότι το ζήτημα της βίζας δεν σχετίζεται άμεσα με τη συμφωνία για το προσφυγικό, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «Διαπραγματευόμαστε με την ‘Αγκυρα για τους όρους της απελευθέρωσης της βίζας περισσότερο καιρό από ό,τι υπάρχει το προσφυγικό θέμα».

Συνεχίζοντας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να εκβιαστεί από την Τουρκία, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρήσει, εάν η ‘Αγκυρα αφήσει να σπάσει η συμφωνία για τους πρόσφυγες, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «Θα πρέπει να επιδιωχθεί κάθε κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία», διότι «δεν υπηρετεί τον στόχο η διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία», κατέληξε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here