Γκάμπριελ: Εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση, συμφωνίες για ενέργεια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, μετά την συνάντηση που είχαν, σημείωσε ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, έχοντας τόσες πολλές αντιδράσεις.

«Και τώρα ώρα για την ανάπτυξη»

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η συζήτηση πλέον θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.

Σημείωσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας, είναι μεγάλο, αναφέροντας μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει πόρους από το γερμανικό δημόσιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να υποδεχθεί επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συμφωνίες για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενέργεια

Οπως είπε, θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Η μία στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καινοτόμων προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Εξήγησε ότι υπάρχει στη Γερμανία ένα πολύ καλό πρόγραμμα, του οποίου κάνουν έντονη χρήση οι μικρομεσαίοι, διότι υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα κυρίως καινοτομίας.

«Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με προγράμματα και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε καινοτόμα προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και ως τρίτη χώρα την Ελλάδα. Είμαι δε βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή στη Γερμανία οι οποίες συνεργάζονται. Είναι ελληνικές ή γερμανικές και βρίσκονται στην Ελλάδα, ή στη Γερμανία. Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νέα προϊόντα και σε νέες διαδικασίες παραγωγής, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και εξήγησε ότι αναφέρεται σε όλο το φάσμα των προϊόντων.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικά στη διάθεσή του 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα, και είναι ανοιχτό και αιτήσεις μπορούν να γίνουν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι έχει να κάνει με την αειφόρο ανάπτυξη. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό όσον αφορά τις ανανεώσιμες ενέργειες και πηγές ενέργειας, αντικείμενο και πεδίο στο οποίο στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα αυτό και για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, θα προκύψει και η δεύτερη αυτή συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here