Γιώργος Μακρής: Ρεμπέτικο σεμινάριο στη Σκύρο

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το 8ο Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι πραγματοποιείται εφέτος στη Σκύρο 17-24 Ιουλίου. Μιλάμε με τους βασικούς συντελεστές του, τον Γιώργο Μακρή (ΓΜ), οργανωτικό υπεύθυνο και τον Σπύρο Γκούμα (ΣΓ), μουσικό υπεύθυνο των μαθημάτων που θα διεξαχθούν στο «Μουσείο Φαλτάϊτς».

Η προσπάθεια γι’ αυτές τις μουσικές συναντήσεις, σχετικά με το   ρεμπέτικο τραγούδι,  που  ξεκίνησε το 2009 στη Σκύρο  είναι πλέον θεσμός. Τι έχετε να μας πείτε για το 8ο που θα πραγματοποιηθεί 17-24 Ιουλίου 2016;

(ΓΜ)  Η συνέχιση του   σεμιναρίου-συνάντησηs για το ρεμπέτικο   τραγούδι στο «Λαογραφικό μουσείο Φαλτάϊτς» στη Σκύρο, είναι πλέον ηθική μας υποχρέωση. Ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το λαό μας, το ρεμπέτικο   σαν συνεκτικό στοιχείο  του λαϊκού μας πολιτισμού μας τροφοδοτεί με αξίες που είναι διαχρονικά  δουλεμένες μέσα στην ίδια τη ζωή.

 

(ΣΓ) Να συμπληρώσω ότι η μετάδοση της αγάπης για τη μουσική μας παράδοση στους νεότερους είναι μια από τις κυρίαρχες δυναμικές που μας όπλισαν με θάρρος και κουράγιο να   συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, αυτή την δύσκολη χρονιά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Ο Σπύρος Γκούμας θα είναι ο υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων;

(ΓΜ) Ο Σπύρος θα είναι, όπως κάθε χρόνο, ο υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων. Ο Σπύρος εκτός από ένα μάχιμο μουσικό στα κέντρα διασκέδασης, τις μουσικές σκηνές, τη δισκογραφία, τις συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ένας ενεργός μουσικός δάσκαλος, εδώ και πολλά χρόνια,  με πολύ μεγάλη διδακτική εμπειρία μεταλαμπαδεύοντας απλόχερα τη γνώση του στους νέους που ενδιαφέρονται για τη λαϊκή μας μουσική. Για παράδειγμα αναφέρω ότι  στα πρακτικά του 5ου σεμιναρίου  περιλαμβάνεται μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του Σπύρου των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Που θα πραγματοποιηθεί το 8ο Σεμινάριο-συνάντηση;

(ΓΜ) Στους φιλόξενους χώρους του  «Λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» στη Σκύρο. Επίσης, θα αξιοποιήσουμε  τους χώρους και την τεχνική υποστήριξη που μας παρέχει, όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Σκύρου.

(ΣΓ) Να σημειώσουμε  ότι το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 θα έχουμε την καθιερωμένη λαϊκή μας συναυλία στο Θέατρο του «Μουσείου Φαλτάϊτς» με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο και φίλους.

(ΓΜ) …με βασικό σολίστα του τρίχορδου μπουζουκιού στην εκδήλωση τον Σπύρο Γκούμα

Θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις και τι θα  περιλαμβάνουν;

(ΓΜ) Θα υπάρξουν και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές video  και καθημερινή διασκέδαση με τα οργανάκια μας στις γραφικές ταβέρνες του νησιού «συν γυναιξί και τέκνοις». Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για όλο τον κόσμο.

Υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό;

(ΣΓ) Υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισραήλ, Ολλανδία, Γαλλία  κ.λπ. Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη της απήχησης της λαϊκής μας  μουσικής στο εξωτερικό που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μας χαροποιεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής των νέων στην προσπάθειά μας

Ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας;

(ΓΜ) Η τοπική κοινωνία καθώς και φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου κλπ στηρίζουν με θετικό τρόπο την προσπάθειά μας. Έχουμε σημαντικές εκπτώσεις στο κόστος διαμονής, διατροφής και μετακινήσεων την περίοδο του σεμιναρίου για συμμετέχοντες και φίλους. Στη προσπάθειά μας αυτή σημαντική συμβολή έχουν τα μέλη του μουσικού σχήματος «οι παραπεταμένοι», ο φίλος μουσικός και ερευνητής της λαϊκής μουσικής Νίκος Πολίτης, καθώς και οι φίλοι Ρίκα Βλάχου και Θανάσης Βλάχος

Που μπορούμε να βρούμε  περισσότερες πληροφορίες για  τη συμμετοχή στο σεμινάριο, τις μετακινήσεις, τη διαμονή, τις παράλληλες εκδηλώσεις  κλπ;

(ΣΓ)  Σε λίγο καιρό στις ιστοσελίδες  (Ελληνικά και Αγγλικά)

 

www.rebetikoseminar.com  www.spirosgoumas.gr   www.parapetamenoi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here