Γιώργος Κονταρίνης: Κλικ με ιστορία!

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.gr

Κλικ με …ιστορία!

Πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρόεδροι Δημοκρατίας μέχρι και πλανητάρχες πέρασαν και περνούν από τον φακό του φωτορεπόρτερ Γιώργου Κονταρίνη. Αποφάσισε όλον τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας να τον «κρεμάσει» και να μοιραστεί με όλους μερικές στιγμές της ιστορίας. Έτσι, για να θυμόμαστε ή για να μάθουμε ό,τι δεν έχουμε δει…

PAYLOYPOYLOS_TSIPRAS

Πόσα χρόνια είσαι φωτορεπόρτερ; Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου;

Ξεκίνησα να δουλεύω ασκούμενος το καλοκαίρι του 1984 που ήμουν μαθητής Λυκείου. Πάντοτε με γοήτευε η φωτογραφία, η εικόνα, πώς μπορείς αυτό που λένε να …κλέψεις, να αιχμαλωτίσεις την στιγμή ή να αναδείξεις ένα πρόσωπο, την ψυχολογία του εκείνη την στιγμή, να προβάλλεις μια κατάσταση. Σαν πιο σημαντική στιγμή της καριέρας μου, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να βρω μια απάντηση εύκολα, διότι δεν μπορώ να ορίσω κάποια ως την πιο ιδιαίτερη. Κι αυτό διότι εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες και διότι πιστεύω ότι έχω ακόμη μέλλον μπροστά μου. Αυτό που μπορώ να αναφέρω βέβαια είναι ότι η δημιουργία του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου eurokinissi με τους συνεταίρους μου είναι από τις πιο σπουδαίες στιγμές της επαγγελματικής μου πορείας.

PAPANDREOY

Έχεις συλλέξει και εκθέτεις φωτογραφίες σημαντικών προσώπων της ιστορίας μας , είτε από την καλλιτεχνική είτε από την πολιτική ζωή του τόπου. Πώς έγινε η επιλογή;

Να πω ότι η επιλογή ήταν δύσκολη. Τόσα πολλά ιστορικά πρόσωπα από όλους τους χώρους που έχω φωτογραφίσει, μου ήταν κάπως χρονοβόρο και δύσκολο. Πάντως, ο άξονας για την επιλογή των φωτογραφιών στον οποίο κινήθηκα ήταν οι ιστορικές στιγμές που κατέγραψα και τα πολιτικά πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες.
Λόγω χώρου της έκθεσης δεν μπορω να δώσω μεγάλη έκταση αν και το αρχείο μου είναι αρκετά μεγάλο και γεμάτο από …ιστορία θα έλεγα. Ξεκινάω όμως απο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Θα λέγαμε ότι είναι μια μικρή καταγραφή ιστορικών στιγμών;

Φυσικά, μια εικόνα πολλές φορές καλύπτει πολλούς τόνους μελάνι θα λέγαμε. Η καταγραφή κι η αποτύπωση μιας στιγμής που μπορεί να καθορίσει την τύχη ενός λαού, είναι για μένα πολύ σημαντικό. Κι αυτές τις στιγμές εμείς τις μεταφέρουμε και τις δείχνουμε στον κόσμο.

Ποια ιστορικά πρόσωπα αγαπά περισσότερο ο φακός;

Κατά την εκτίμησή μου, ο φακός μου αγάπησε περισσότερο πρόσωπα που δεν είναι πια στη ζωή, Αντρέα Παπανδρέου Μελίνα Μερκούρη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τώρα θα έλεγα ότι αγαπάει από τους νεότερους τον Αλέξη Τσίπρα που δείχνει κάποια αλλαγή στη πολιτική ζωή.

SEFANOPOYLOS-KLINTON copy
Αναφέρεις ότι η προσωπικότητα μπροστά στον φακό είναι ήδη αποκαλυμμένος άνθρωπος, που είτε καθόρισε την Ιστορία, είτε θα την καθορίσει. Το έχεις διαπιστώσει;

Η αλήθεια είναι ότι το έχω διαπιστώσει. Και θυμάμαι χαρακτηριστικά τότε σε μια φωτογραφία μου που έβγαλα τον τοτε πλανηταρχη Μπιλ Κλίντον όταν του τα (χωνει) ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος για τη παρέμβαση των ΗΠΑ στην ελληνική πολιτική ζωή.

Ποια γνωστά ονόματα θα «κρεμάσεις» στην έκθεσή σου;

Στα μανταλάκια θα είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κώστας,Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη ,Κωστής Στεφανόπουλος, Αντώνης Σαμαράς και φυσικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου!

Η έκθεση του Γιώργου Κονταρίνη “Τα καρέ της Ιστορίας” θα εκτίθενται  στο IPPO bar
(πεζόδρομος Θησέως 12, κέντρο)  από την Παρασκευή 15 Μάη μέχρι τις 22 Μαίου !

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here