Γιώργος Καλομοίρης: «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη του Ιδαίου Άντρου»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Τη δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης στο Ιδαίον Άντρο οραματίζονται οι διοργανωτές του TEDxAnogeia, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  στην Κρήτη, στον Άγιο Υάκινθο, στην καρδιά του Ψηλορείτη. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΤΕD, η οποία από το 1984 διοργανώνει συνέδρια αφιερωμένα στην Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και τον Σχεδιασμό καλύπτοντας σταδιακά όλα τα θέματα της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, των τεχνών και της ψυχαγωγίας, μια ομάδα 60 νέων από την Ελλάδα ανέλαβαν τη διοργάνωση του πρώτου διαθεματικού συνεδρίου σε υπαίθριο χώρο.

Ολιγόλεπτες ομιλίες (μέχρι 18 λεπτά) ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών καθηγητών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών αλλά και εργαστήρια αστρονομίας, οινολογίας, υαλοτεχνίας και σκακιού αλλά και άλλα που αφορούν τη διαχείριση φυσικών πόρων στον Ψηλορείτη και τα παιχνίδια γνώσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα του TEDxAnogeia, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.tedxanogeia.com, από όπου -αποκλειστικά- μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους. Για όλα  αυτά  μας μιλά  ο  Γιώργος Καλομοίρης, ιδρυτής και διοργανωτής του TEDxAnogeia.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Στο πλαίσιο αυτό και αφορμής δοθείσης, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ιδαίου Άντρου υπαίθρια ανοιχτή ανταλλακτική βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη δηλαδή σε έναν χώρο που επί χιλιετίες δέχονταν αφιερώματα, προσκυνητές, περιηγητές και συμβόλιζε την πηγή γνώσης τόσο ως Ιερό Κορυφής του Δία, όσο και ως Μαντείο, Αστεροσκοπείο καθώς και ως χώρος διεξαγωγής Μυστηρίων αλλά και τόπος Φιλοσοφικής Σχολής Νεοπλατωνιστών.

-Πώς θα υλοποιηθεί η ιδέα;

Ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή (σε ομιλητές, εθελοντές, συνεργάτες και φυσικά στο κοινό) έχουμε ορίσει την προσφορά ενός βιβλίου (είτε από την προσωπική βιβλιοθήκη καθενός είτε από την προσωπική συγγραφική παραγωγή του) με γραμμένη μέσα μια προτροπή-αφιέρωση προς τον επόμενο αναγνώστη.

-Αναμένετε προσέλευση;

Στα 500 άτομα , υπολογίζουμε να συγκεντρώσουμε 350 βιβλία, συν δωρεές από τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Ηρακλείου και Ρεθύμνου – πολλά μάλιστα ξενόγλωσσα, για τους τουρίστες που δεν διαβάζουν ελληνικά. Προετοιμάζεται ήδη ελαφριά κινητή κατασκευή για να φιλοξενήσει τα βιβλία και η πρόβλεψη είναι να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο στη διάρκεια του καλοκαιριού και να στεγάζεται στο σπιτάκι του φύλακα του αρχαιολογικού χώρου τον χειμώνα.

-Στόχος σας;

Να δημιουργήσουμε την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη του Ιδαίου Άντρου και ο τόπος να εξελιχθεί σταδιακά από αποστειρωμένος αρχαιολογικός χώρος σε σύγχρονο Άντρο των Ιδεών, ζωντανό χώρο έκφρασης, κουλτούρας, πολιτισμού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here