Γιούνκερ σε Τσίπρα: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, για να δούμε το χρέος

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια της οποίας, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παρότρυνε τον κ. Τσίπρα να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση ώστε να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες τις επόμενες ημέρες στην διευθέτηση και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την επικοινωνία αποκάλυψε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε ότι ήταν πολύ εποικοδομητική και έγινε σε καλό κλίμα. «Όλοι ξέρουν το πόσο χρόνο και ενέργεια έχει διαθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, έστω κι αν ορισμένοι προσπαθούν να πάρουν πάνω τους τη δόξα», , πρόσθεσε, σε μια έμμεση αναφορά στον σοσιαλιστή Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και όσα έχει δηλώσει και γράψει σε βιβλία για τον ρόλο του στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι τελευταία εξελίξεις σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και γενικότερα το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα για τα θέματα αυτά θα βρίσκεται στην  Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Κοινοτικές πηγές επεσήμαιναν ότι η Κομισιόν στηρίζει μια προωθημένη λύση για το ελληνικό χρέος στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και για αυτό επιδιώκει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο συντομόττερο δυνατόν.

Ομως αυτό αφορά όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους άλλες παίκτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ιδίως το ΔΝΤ που επιμένει σε σκληρή γραμμή στα εργασιακά. Ισως η επικοινωνία Γιούνκερ -Τσίπρα να προμηνύει κάποια αλλαγή στάσης του ταμείου και γενικότερη συμφωνία μεταξύ των δανειστών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here