Γιούνκερ: Καμία έκπτωση στα κριτήρια για την βίζα των Τούρκων πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζα απέναντι στην Τουρκία, μετά τις απειλές από την Άγκυρα για ακύρωση των συμφωνιών. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες» είπε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Δευτέρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε απειλήσει με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό εάν η ΕΕ «δεν τηρούσε τις δικές της δεσμεύσεις», δηλαδή την απελευθέρωση της βίζα μέχρι το καλοκαίρι.

Μιλώντας την Τρίτη από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα νερώσουμε τα κριτήρια» για τη βίζα.

Χορήγηση κεφαλαίων για το προσφυγικό

Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη χορήγηση 110 εκατ. ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, που αφορούσε την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, επιπλέον 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία (τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση). Επιπλέον 50 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Συνολικά, η ΕΕ έχει παράσχει μέχρι στιγμής 187 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό. «Αυτή η βοήθεια θα συνδυαστεί με τις προσπάθειες της Επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή των νομικών εγγυήσεων που παρείχε η Τουρκία για όλους τους μετανάστες που έχουν επιστραφεί» δήλωσε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι η παροχή επιπλέον 50 εκατ. ευρω σε ανθρωπιστική βοήθεια καταδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ «να κινητοποιήσει γρήγορα τους εταίρους από τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς έτσι ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here