Γιούνκερ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει και στο προσφυγικό

 

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά πως «προκλήθηκε μια αρνητική σπείρα στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το καθεστώς ασύλου ώστε να το καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό από εκείνο της γειτονικής χώρας, ενώ οι πολιτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν έναν λαϊκισμό που φέρνει μόνο οργή και όχι λύσεις».

Διαβεβαιώνοντας στον τίτλο του άρθρου του πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος», ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει τη λύπη του που στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεταναστευτικό, «οι εβδομάδες περνούν χωρίς να τηρούνται οι δεσμεύσεις» και «ότι, αντίθετα, οι επικρίσεις διαμοιράζονται στη δεξιά και στην αριστερά».

«Είναι καιρός να έχουμε λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παράγει συλλογικές απαντήσεις σε προβλήματα που υφίσταται κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, μόνο του, με έντονο τρόπο», συνεχίζει.

Ακόμη και αν ακυρώναμε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το άσυλο, «αυτό δεν θα καταργούσε τις εθνικές υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική αξίωση να προσφέρουμε άσυλο στα πρόσωπα που το χρειάζονται», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα θέμα συχνά πολύπλοκο», καταλήγει.

«Δεν πετυχαίνουμε πάντα με το πρώτο κτύπημα. Αν μπορούσα να περιγράψω την Ευρώπη με μία μόνο λέξη, θα ήταν “επιμονή”. Μαζί, θα είμαστε ενωμένοι εναντίον εκείνου που επιδιώκει να μας διαιρέσει. Θα επιμείνουμε το 2016. Και θα επιτύχουμε» σημείωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here