Γιούνκερ:Μπορεί να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας

Εντείνεται η αίσθηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί δήλωσε στο πρακτορείο ΜΝI ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έθεσε ως απώτατο χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά έχω διαπιστώσει πως έχει υπάρξει πρόοδος σε διάφορα θέματα. Κι έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να τελειώσουμε» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε πάντως για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου ότι «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και  ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν οι θεσμοί.

Τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας «για ευνόητους λόγους», χωρίς όμως να αποκλείει τη μετάθεση εφαρμογής κάποιων μέτρων το φθινόπωρο, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. «Αν επιθυμούν να μεταθέσουν τις συζητήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση που θα μας δημιουργεί εμπόδια να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Καμία μονομερής ενέργεια».

«Συνεχώς υπόσχονται ότι δεν θα λάβουν μονομερείς αποφάσεις αλλά το έκαναν».

Εκτιμά ότι μια αρνητική εξέλιξη όπως ένα Grexit ή Graccident ή χρεοκοπία δεν θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. «Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την Ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης».

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο κ. Γιούνκερ σημείωσε: «Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή επιπλέον περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία είπε: «Οι Ελληνες πρέπει να είναι πιο ακριβείς στο ΦΠΑ, όσο πιο ακριβείς γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, όσο ακριβείς γίνεται -διότι οι Έλληνες δεν είναι- στο σύστημα των πρόωρων συντάξεων. Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα είναι 22 δισ. ευρώ, ενώ μετά υπήρξε μία πρόταση για 17 δισ., τώρα το ποσό είναι χαμηλότερο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε τεράστια προσπάθεια στον τομέα της αγοράς προϊόντων. Εκεί δε γίνεται τίποτα, με τους ολιγάρχες. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ελληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για τον οποίο ανέφερε ότι «δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here