Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 6.800 μεταναστών στη Μεσόγειο

Επιχείρηση-μαμούθ για τη διάσωση μεταναστών συντόνισε το Σαββατοκύριακο η Ιταλική Ακτοφυλακή. Συγκεκριμένα διασώθηκαν 6.800 μετανάστες. Το Σάββατο 3.690 μετανάστες από ξύλινες βάρκες και φουσκωτά ανοιχτά των ακτών της Λιβύης σε 16 διαφορετικές επιχειρήσεις. Την Κυριακή διασώθηκαν 2.861 άνθρωποι και 220 την Παρασκευή. Θλιβερό είναι το γεγονός κάποια από τα υπερφορτωμένα πλοιάρια, στα οποία στοιβάζονται οι μετανάστες έχουν δυνατότητα μεταφοράς μόλις 20 ατόμων.

Δέκα μετανάστες βρέθηκαν νεκροί. Οι τρεις πήδηξαν στη θάλασσα βλέποντας τα σκάφη διάσωσης να προσεγγίζουν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από πνιγμό.

Η φρεγάτα Bersagliere του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε 788 μετανάστες από πέντε σκάφη νότια της Λαμπεντούζα την Κυριακή.

Συνολικά 13 πλοία μετείχαν στην συνολική επιχείρηση υπό ιταλικό συντονισμό. Το γαλλικό πλοίο Commandant Birot, το οποίο περιπολεί στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton, έσωσε 217 μετανάστες από τρεις βάρκες και συνέλαβε δύο διακινητές.

Οι διασωθέντες από το πλοίο Bersagliere αποβιβάστηκαν στο Ρέτζο Καλάμπρια της νότιας Ιταλίας τη Δευτέρα. Εκατοντάδες μετανάστες είχαν φθάσει στη διάρκεια της νύχτας στη Λαμπεντούζα, ενώ οι υπόλοιποι διασωθέντες θα αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές εντός του 24ώρου.

Λυπηρό γεγονός είναι ότι τον περασμένο μήνα χάθηκαν περισσότερες από 1.200 ζωές με το όνειρο της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ναυάγιο στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου να στερεί τη ζωή 800 μεταναστών και να φέρνει την ΕΕ ξανά αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες της απραξίας της μπροστά στη μεταναστευτική κρίση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here